OVDE SU UŽIVALI OBRENOVIĆI, NEKAD SE BAŠKARIO I TITO: Udaljena je samo pola sata vožnje od Beograda, a stranci je obožavaju
Foto: Youtube/RTSSajtZvanicniKanal

raj kod smedereva

OVDE SU UŽIVALI OBRENOVIĆI, NEKAD SE BAŠKARIO I TITO: Udaljena je samo pola sata vožnje od Beograda, a stranci je obožavaju

InfoBiz -

Nekadašnji letnjikovac dinastije Obrenović, vila Zlatni breg kod Smedereva, od 2015. godine je otvorena za organizovane posete turista. Za ovo istorijsko zdanje zainteresovani su i domaći i strani turisti. Od aprila do sada vilu je posetilo više od 1.000 turista.

Smeštena u najlepšem delu grada Smedereva, u naselju Plavinac, vila Zlatni breg svedoči o usponu dinastije Obrenović, čiji je osnivač knez Miloš 1829. godine ovde kupio imanje sa vinogradom.

- Kraljev vinograd je postao jedan od najznačajnijih toposa i identiteta grada Smedereva. U ovoj godini, kada se obeležava 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, istakla bih da je u očevom vinogradu on, 1865. godine, sagradio jednospratnu vilu u švajcarskom stilu - objašnjava istoričarka umetnosti Snežana Cvetković.

vila Obrenovića
foto: Youtube/RTSSajtZvanicniKanal

Jedan je od retkih sačuvanih letnjih dvorova dinastije Obrenović. Nameštaj i predmeti koji se nalaze u njemu dočaravaju duh Srbije iz druge polovine 19. veka. Svoje najlepše dane u vili su provodili Aleksandar i Draga Obrenović, a ovo zdanje je bilo jedno od omiljenih odmarališta Josipa Broza Tita.

- Ono što je karakteristično za taj dvor, jeste,dvor da je u 20. veku, imao veliku rekonstrukciju u vreme Socijalističke Jugoslavije, to je bila 1961. godina, pa nam je i u tom smislu taj dvorac vredno svedočanstvo kako se u Socijalističkoj Jugoslaviji interpretira nasleđe iz ranijih epoha - navodi Cvetković.

vila Obrenovića
foto: Youtube/RTSSajtZvanicniKanal

Organizovani grupni obilasci vile dinastije Obrenović realizuju se u periodu od aprila do oktobra, ali zbog interesovanja, sezona se često produži.

- Ove godine vilu je posetilo oko hiljadu građana, od toga 20 odsto čine stranci i za njih je omogućeno vođenje na engleskom jeziku. Očekujemo još posetilaca, postoje najavljene ekskurzije, tako da će najverovatnije, približno, neki broj biti oko 1.500 posetilaca - kaže Dragana Popovac iz Turističko - informativnog centra Smederevo.

Vila Zlatni breg pripada reprezentativnim zgradama u svojini Republike Srbije. Od 2009. godine ima status spomenika kulture.

kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track