Najnovije vesti

HRVATSKA OSTALA BEZ OGROMNOG TITOVOG DVORCA: Evo kome je pripalo imanje na plaži, hotel na tri sprata i 2 luksuzne vile
Foto: AP, Profimedia

brilijanti, vile, zlatni ručni sat...

HRVATSKA OSTALA BEZ OGROMNOG TITOVOG DVORCA: Evo kome je pripalo imanje na plaži, hotel na tri sprata i 2 luksuzne vile

InfoBiz - 11:12h

Zlatni ručni sat, brilijantni prsten, vile, stanovi na Menhetnu. Imovinu Josipa Broza Tita, čine najličnije stvari, pokloni koje je dobijao, ali i skupoceni nameštaj, automobili, jahte i kuće, koji dostižu cene od više miliona dolara. Većina tih stvari posle Titove smrti je zavedena kao imovina Federacije, a i danas njene države naslednice rasparčavaju bogatsvo koja im je posle raspada SFRJ pripalo. Danas je i tema da je Hrvatska ostala bez ogromnog zemljišta sa dvorcem na obali i ta imovina pripala BiH.

U pitanju je ogromno zemljište na hrvatskom primorju, odnosno uz samu obalu, veliki barokni dvorac, plaža, specijalno izgrađeni podvožnjak iza kojeg se nalazi hotel na tri sprata i dve luksuzne vile.

Ova priča, mnoge je vratila na priču o Titovoj imovinu koju zemlje Federacije do dan danas nisu izdelile.

Beli dvor, tunel, tito
foto: Profimedia

Tako je, recimo, pre par godina prodat stan na Menhetnu u Njujorku i to za 12,1 milion dolara, kao i bivša rezidencija SFRJ u istom gradu prošle godine. Za šestosobni dupleks, u Srbiji bi trebalo da bude isplaćeno oko 3,2 miliona, koliko je otišlo na plaćanje troškova proteklih 26 godina, kao i 39,5 odsto neto prihoda, odnosno nešto manje od 3,5 miliona dolara. Za taj dupleks na Menhetnu, prema pisanju američkih medija, bio je zainteresovan poznati holivudski glumac Džek Nikolson, kao i prvi komšija Majk Volas, nekadašnji voditelj emisije TV CBS "60 minuta".

Posle prodaje Titovog rezidencijalnog stana na Menhetnu, dogovorena je i zajednička prodaja još jednog diplomatskog objekta bivše Jugoslavije u inostranstvu – ambasade i rezidencije u Tokiju, za koje će zemlje naslednice dobiti 14,7 miliona evra. Od te svote Srbija je dobila 5,8 miliona evra.

Nisu samo kuće i stanovi skupe

Zlatni ručni sat "Patek Filip" (Patek Philippe) iz 1950. godine, sa potpisom Josipa Broza Tita, prodat je na Internet aukciji po ceni od 7.600 evra, a kupac je kolekcionar iz Beograda. Taj sat, optočen 18-karatnim zlatom, Tito je skinuo sa ruke i poklonio jednom oficiru državne bezbednosti, čija porodica ga je sada prodala.

Brilijantni prsten koji je bio Titov zaštitni znak, navodno je kupio zagrebački kolekcionar posle Titove smrti. Kako se smatra, izdvojio je pedeset hiljada tadašnjih maraka i džip "grand čiroki", ali je prsten pretrpeo prepravke, pa je četvrtasti brilijant preoblikovan u okrugli, a po obodu su mu dodati sitniji dijamanti.

Čuveni brod "Galeb" kojim je Tito oplovio svet je korišćen u različite svrhe, a na kraju ga je na licitaciji kupio grad Rijeka za 150.000 dolara.

Tito, Bela Kuća
foto: Profimedia

Vrednost automobila, jahti, nekretnina, nakita... se broji u milionima

Pre par godina je ponovljen i javni poziv za prodaju jahte "Jadranka", koja je za potrebe predsednika SFRJ izgrađena 1977. godine, u Hrvatskoj. Ona još uvek nije našla kupca, a nova cena iznosi 50.000, umesto dosadašnjih 80.000 evra.

Takođe, na prodaju je stavljen i Mercedes Benz 600 model "Pullman Landauleta", automobil koji je u svoje vreme važio za vrhunac luksuza u vožnji koju je novac mogao da kupi. Među kupcima jednog od samo devet primeraka u svetu bio je i Josip Broz Tito, a taj automobil sada se prodaje za 2,5 miliona funti.

Zbog Brozove prijateljske diplomatije i poklona koje je dobijao od lidera država, postoje i mnogi drugi objekti po svetu do kojih je prodceduralno teško doći, a čija vrednost može biti veoma velika.

kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track