ISLAM BIO UČITELJ U BANGLADEŠU, SAD JE GRAĐEVINAC: Gazde ga hvale, a on bi želeo da dobije državljanstvo i dovede porodicu
Foto: Kurir TV

strani radnici

ISLAM BIO UČITELJ U BANGLADEŠU, SAD JE GRAĐEVINAC: Gazde ga hvale, a on bi želeo da dobije državljanstvo i dovede porodicu

InfoBiz -

Učitelj iz Bangladeša radi kao građevinski radnik u Bosni i Hecegovini, ali želi da dobije državljanstvo i dovede i svoju porodicu. Ovakvih radnika je u BiH više nego prethodnih godina, a radnu vizu dobiju na godinu dana, a potom je produžavaju.

Uvoz strane radne snage u Bosni i Hercegovini postaje praksa. Bolje uslove i primanja ovde nego u matičnim državama imaju radnici iz Bangladeša, Turske i Nepala.Iako se njihov rad i sposobnosti ne razlikuju od onih koje imaju domaći radnici, poslodavci su jasni i od nadležnih traže rešenje – kako da svima bude jednako dobro.

Islam Šobigul se pre četiri godine oprostio od svoje porodice i došao u Bosnu i Hercegovinu. Poslednjih mesec dana radi u Bihaću i Cazinu. Kaže, ovde mu je lepo i planira da ostane. Sviđaju mu se uslovi rada, ima i dovoljno novca da može da pošalje porodici u Bangladeš, a u poslu se snašao.

- Nisam imao posla, u Bangladešu sam bio učitelj, ali kad sam dobio dobru priliku ovde, odmah sam došao. Sve znam da radim i sve moje kolege iz Bangladeša znaju. Uvek nam neko pomogne. Tek smo mesec tu, za tri meseca ćemo biti u boljoj poziciji.

Radnici, Radovi, Gradilište, Građevinci, Građevina
foto: Shutterstock

U ovoj firmi ih trenutno ima deset i svi imaju istu želju – za pet godina da dobiju državljanstvo i dovedu svoje porodice. Prema rečima direktora firme, odlično rade i dobro su prihvaćeni. Kaže, ne bi ni znao da je tako da ga situacija nije primorala da ide u potragu za radnom snagom.

- Prvi put radimo sa strancima otkad firma postoji. To je već počelo u Bosni, nismo mi ni prvi ni jedini, a ono što sam ja do sad primetio - to su korektni i fini ljudi, dobri radnici, ima među njima i dobrih majstora. Do sad ono što su radili - ja sam izuzetno zadovoljan - kaže Suljan Memić, vlasnik firme.

Ovakvih radnika je u Bosni i Hercegovini više nego prethodnih godina.

- Postoji obrazac, zahev koji podnesu. Na njemu je navedena i dokumentacija koju treba dostaviti uz obrazac.Stručni saradnici, to sve pregledaju. Ako je sve u redu, spakuje se i šaljee Federalnom zavodu za zapošljavanje - objašnjava Nedžad Veladžić, direktor Službe za zapošljavanje.

kurir.rs/depoportal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track