OVDE MOŽETE DA ŠETATE SA MAGARCIMA I PROBATE NAJSKUPLJI SIR NA SVETU: Svetski tražen proizvod plaća se i do 1.000 € za KG
Foto: EPA

svetsko, a naše

OVDE MOŽETE DA ŠETATE SA MAGARCIMA I PROBATE NAJSKUPLJI SIR NA SVETU: Svetski tražen proizvod plaća se i do 1.000 € za KG

InfoBiz -

Specijalni rezervat prirode Zasavica smešten je u Vojvodini, u blizini Sremske Mitrovice, a predstavlja prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja i stavljen je pod zaštitu države davne 1977. godine.

On nudi, pored svih prirodnih lepota i raznovrsnog životinjskog sveta, nezaboravno i nesvakidašnje iskustvo svim posetiocima da uživaju u šetnji sa magarcima, kravama, konjima i ovcama koji su veoma pitomi.

Uz očaravajuću drvenu osmatračnicu sa tornjem visine 18 metara, koja pruža pogled na reku, pašnjake i celu teritoriju na kojoj se prostire ovaj rezervat. Pored zanosnog pogleda iz vazduha, možete iznajmiti drveni čamac sa motkom za odgurivanje i sami istražiti vodena prostranstva Zasavice.

Marina Lopičić, Zasavica

Ono po čemu je ovo turističko mesto svetski poznato je jer se tu proizvodi i prodaje najskuplji sir na svetu – magareći sir.

– Dugo vremena je potrebno da bi se napravio ovaj skupoceni sir, s obzirom da magarica dnevno daje samo 2 dl mleka. Iz tog razloga, 50 grama sira košta 6.000 dinara, što znači da za kilogram morate izdvojiti čak hiljadu evra. Magareće mleko lekovito je i koristi se u lečenju plućnih bolesti, bronhitisa i slično – rekla je radnica u rezervatu.

U Zasavici možete kupiti proizvode od magarećeg mleka, kao i mesne prepađevine od magarca. Takođe, od mleka ove životinje pravi se i kozmetika, kao što su sapuni i različite vrste losiona, ali i liker.

magarci, magarac, Zasavica, sir, magareći sir
foto: RINA

U rezervatu se nalazi skoro 200 različitih vrsta flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu.Ovo je poseban raj za najmlađe koji su oduševljeni druženjem sa životinjama koje su vrlo druželjubive, a posebno se ističu magarci koje možete hraniti šargarepama i maziti se sa njima. Konji i ovce su malo stidljivije i uplašene, pa nećete moći tako lako da im prđete. Vlasnici su mislili i o najsitnijim detaljima, pa tako su organizovali vožnju brodom, ali i safari uz vodiča.

Cena ulaznice za odrasle je 400 dinara, dok je za decu 300.

kurir.rs/Nsuživo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja