BEOGRAĐANE DERU NA KIRIJI I TAKSIJU: Evo detaljnog pregleda šta je skuplje, a šta jeftinije u Beogradu nego kod komšija
Foto: Profimedia

POTROŠAČKE MUKE

BEOGRAĐANE DERU NA KIRIJI I TAKSIJU: Evo detaljnog pregleda šta je skuplje, a šta jeftinije u Beogradu nego kod komšija

Novčanik -

U Sarajevu možete pojesti obrok u restoranu za oko 600 dinara, popiti kapućino za 177 dinara i odvesti se iz kafane taksijem, čiji start košta 150 dinara. Ovo su samo neke od stavki po kojima je ovaj grad jeftiniji od Beograda. U odnosu na druge gradove u regionu, Zagreb i Podgoricu, vožnja taksijem povoljnija je u glavnom gradu Crne Gore, u odnosu na Sarajevo.

U Podgorici je za ručak potrebno izdvojiti oko 820 dinara, u Beogradu oko 1.000, dok je porcija u glavnom gradu Hrvatske za oko 400 dinara skuplja. To pokazuje kalkulacija veb stranice Numbeo, koja predstavlja najveću svetsku bazu podataka o troškovima života.

CENA RUČKA:

  • Sarajevo - 600 dinara
  • Podgorica - 820 dinara
  • Beograd - 1.000 dinara
  • Zagreb - 1.400 dinara
Vule, prodavnica, gastarbajter, supermarket, samoposluga, bez radnika, Nemačka
foto: Youtube Printscreen

Beograd-Sarajevo

Potrošačke cene u Sarajevu su 12,4 odsto niže nego u Beogradu, a podstanari u glavnom gradu BiH kiriju plaćaju čak 64,3 odsto manje nego zakupci u Beogradu. Cene namirnica u Sarajevu su za 12,2 odsto niže nego u našoj prestonici, ali ceh u kafani košta još mnogo manje. Cene restorana u Sarajevu su za 35,2 odsto niže nego u Beogradu, pa ručak za tri osobe u ovom gradu košta kao dve porcije u srpskoj prestonici. Ručak je oko 600 dinara, dok je kod nas oko 1.000 dinara.

Piće je još povoljnije - kapućino je oko 177 dinara, što je čak 70 dinara manje nego u Beogradu, dok je flašica vode oko 105 dinara. Domaće pivo od pola litra u kafićima košta oko 237 dinara i nije mnogo jeftinije nego u Beogradu gde je potrebno izdvojiti oko 250 dinara. Piva strane proizvodnje su, međutim, čak 30 odsto jeftinija u BiH. U Sarajevu boca stranog piva od 0,33 litra košta 240, a u Beogradu čak 350 dinara!

JEFTINIJI I VRTIĆ

Predškolsko i osnovno obrazovanje je u Sarajevu pristupačnije i to za 38, odnosno za 53 odsto. U Sarajevu se možete i obući i obuti po povoljnijim cenama i to čak i u trgovinskim lancima koji posluju i kod nas, ali u Beogradu imaju veće cene za 6 do 18 odsto.

Kasirka
foto: Filip Plavčić

Beograd-Podgorica

U Podgorici su cene obuće i odeće slične kao u Beogradu, dok je Iznajmljivanje stana za trećinu povoljnije, pa tako jednosoban stan u centru može da se nađe za 470 evra, dok je u Beogradu oko 730 evra.

Кomunalne usluge i energenti su u Podgorici povoljniji, ali su usluge mobilnih operatera i oko 44 odsto skuplje. Beograđani manje moraju da izdvoje za rekreaciju, jer pretplata u fitnes klubu košta oko 2.400 dinara, a u glavnom gradu Crne Gore oko 4.050 dinara. Odlazak u bioskop, međutim, košta manje, oko 586 dinara, dok je u Beogradu za gledanje filma potrebno izdvojiti oko 800 dinara.

Taksi je povoljniji u Podgorici, gde start košta samo 60 centi, dok je u Beogradu 2,3 evra.

U radnjama i na pijacama je situacija malo drugačija, jer su neke namirnice jeftinije u Beogradu, a neke u Podgorici. Hleb, jaja, jabuke, banane, zelena salata i mleko u Podgorici su skuplji nego u Beogradu, ali potrošači u glavnom gradu Srbije moraju više da izdvoje za sireve, meso, luk, krompir, narandže...

Beograd-Zagreb

Кalkulacija veb stranice Numbeo pokazuje da je potrebno oko 2.957 evra u Beogradu da se održi isti životni standard koji se može imati sa 3.200 evra u Zagrebu, pod pretpostavkom da osoba iznajmljuje stan u oba grada. Oni navode da su potrošačke cene u Beogradu 14,5 odsto niže nego u Zagrebu, ali da su cene zakupa u srpskoj prestonici u proseku za 15,7 odsto više nego u Zagrebu. Porcije u restoranima i cene u prodavnicama su povoljnije, ali je lokalna kupovna moć u Beogradu je za 36,8 odsto niža nego u Zagrebu.

prodavnica, Supermarket, gužve, redovi
foto: Petar Aleksić

JEFTINIJI TAKSI

Zanimljivo je da su u odnosu na hrvatsku prestonicu kod nas skuplji mleko, banane, paradajz i luk, dok su sve ostale namirnice jeftinije. Gradski prevoz je u srpskoj prestonici jeftiniji, ali je taksi skuplji. Кako je navedeno, start u Zagrebu košta 1,99 evra (233 dinara), dok je u Beogradu 2,3 evra (oko 270 dinara), dok je sat čekanja čak 55 odsto skuplji.

Beograđani čak 36,6 odsto više plaćaju čuvanje dece (294 evra), u odnosu na Zagrepčane koji za bebisiterku ili privatan vrtić u proseku izdvajaju 215 evra.

Ono što pravi ozbiljnu razliku između Beograda i Zagreba je cena rentiranja smeštaja. Кirija za garsonjeru u centru grada u srpskoj prestonici je skuplja za oko 100 evra u odnosu na glavni grad Hrvatske (733 evra). Iznajmljivanje trosobnog stana košta 300 evra više. U Beogradu je 1.340 evra, a u Zagrebu 1.034 evra.

kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja