NEMA VIŠE "MIĆE" UPRAVNIKA, VEĆ ĆE ZGRADAMA RUKOVODITI PRIVATNE FIRME! Nenadić: Izmenom ovog zakona nećemo zavisiti od jedne osobe
Tamara Nenadić o izmeni zakona o profesionalnim upravnicima, Foto: Kurir Televizija, Beta/Miloš Miškov

promene od januara:

NEMA VIŠE "MIĆE" UPRAVNIKA, VEĆ ĆE ZGRADAMA RUKOVODITI PRIVATNE FIRME! Nenadić: Izmenom ovog zakona nećemo zavisiti od jedne osobe

Nekretnine -

Tamara Nenadić, profesionalni upravnik gostovala je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljem Milošem Anđelkovićem i advokatom Nemanjom Todorovićem.

Tamara Nenadić
foto: Kurir tv

Komentarisali su novine koje bi trebalo da se nađu u izmenama zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Počela je javna rasprava na ovu temu u sedam gradova Srbije sa ciljem da se snažnije zaštite prava stanara. Jedna od najbitnijih izmena mogla bi da se odnosi na ovlašćenja profesionalnih upravnika i to u smislu da bi oni trebalo da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima, što stručnjaci vide kao put ka uvođenju više reda u rentiranju nepokretnosti.

Šta donose nove izmene zakona?

Vlasnik stana će morati da traži saglasnost stambene zajednice ako želi da obavlja nešto u svom stanu, i to bilo koje vrste, vrtić, stan na dan, i to je predlog zakona, naglasila je Nenadić.

- Kada se objavi u Službenom glasniku, tamo od janura, nastupiće i zvanično. Od sada će stambene zajednice same birati organizatora profesionalnog upraljanja, a to može biti privredno društvo ili preduzetnik. Jedna zgrada sklapa ugovor sa preduzećem koja pruža usluge upravljanja - pojasnila je Nenadić.

02:06

NEMA VIŠE MIĆE UPRAVNIKA, VEĆ ĆE ZGRADAMA RUKOVODITI PRIVATNE FIRME! Nenadić: Izmenom ovog zakona nećemo zavisiti od jedne osobe

Dodala je da ona smatra da su ove izmene povoljnije i praktičnije za stambene zgrade i stanare, jer više zajednice ne zavise od jedne osobe, nego od cele firme.

- Biće lakše za upravnike da ih ostave sa svojim obavezama, takođe će se promeniti što neki upravnik "Mića" ili Mirko neće biti dostupan 24 sata, nego će se zaduženi iz firme baviti hitnim pozivima - dodala je.

Sagovornik Todorović se nije složio sa Tamarom Nenadić rekavši da ove izmene donose mnogo više problema, a odnose odgovornost pojedinca koji će se kasnije "sakrivati" iza firme i rasplinjavati svoje dužnosti na više osoba.

Nenadić je istakla da postoji niz obaveza koje će ugovorom biti predviđene tako da do toga ne dođe.

- Moje preduzeće potpisuje ugovor sa stambenom zajednicom. Firma će svakako snositi odgovornost na čelu sa direktorom - objasnila je, na šta je Todorović dodao:

- Kada dođe do problema nađite vi tog direktora - nasmejao se Todorović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:59

Edita na proslavi košarkaša i Đokovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track