"SVETU PRETI NESTAŠICA 5 NAMIRNICA" Stručnjak nema dilemu: Srbiju to ne može pogoditi, OSIM U JEDNOM EKSTREMNOM SLUČAJU (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"SVETU PRETI NESTAŠICA 5 NAMIRNICA" Stručnjak nema dilemu: Srbiju to ne može pogoditi, OSIM U JEDNOM EKSTREMNOM SLUČAJU (VIDEO)

InfoBiz -

Svet se bori sa nestašicom hrane, a prema procenama stručnjaka pet namirnica će biti deficitarne sledeće godine - pirinač, testenina, čokolada, losos i brašno.

Kako će se ovo odraziti na domaće tržište, imajući u vidu i najavu da od 1. oktobra akcize na kafu, alkohol, duvanske proizvode, naftne derivate i gorivo biće uvećane za osam odsto?

Povećanje poreza na robu koja spada u luksuznu čini se da građane nije toliko uznemirio, koliko činjenica da bi skuplji energenti mogli da podignu cene inače skupe hrane.

Nemačka, nestašica, brašno
foto: Profimedia

Pored toga, Vlada je pokrenula kampanje za uštedu električne energije, koja je za sada dala dobre rezultate i doprinela podizanju svesti građana o energetskoj efikasnosti

Ovim povodom, gost jutarnjeg programa koji je objasnio trenutnu globalnu ekonomsku situaciju je Bojan Stanić, Privredna komora Srbije.

Prvo se osvrnuo na pet deficitarnih namirnica, pa je obrazložio kako će se to odraziti na naše tržište:

01:11

U SVETU PRETI NESTAŠICA 5 NAMIRNICA! Stručnjak nema dilemu: Srbiju to ne može pogoditi, OSIM U JEDNOM EKSTREMNOM SLUČAJU

- Međunarodno tržište prehambrenih proizvoda je veoma kompleksno. Ako se nešto dešava na jednom delu sveta, ne mora direktno da utiče i ovde. Generalno, ukoliko kriza u jednom delu sveta potraje, onda se posledice osećaju i kod nas. Nije isto kada usled ponude i tražnje imate porast cena i kada imate nestašicu. Nestašica je izuzetno teška reč, a posebno mi koji smo poljoprivredna zemlja, Srbiji to ne može da se desi, osim ukoliko se ne dese neke ekstremne prirodne okolnosti, iz prostog razloga jer smo neto izvoznici brašna.

Potom je rekao da je evropsko tržište veoma dobro snabdeveno:

- S druge strane, evropsko tržište je veoma dobro snabdeveno, postoje različiti dobavljači iz različitih delova sveta. Npr. ako bude problem u Indiji sa pirinčem, možda u Vijetnamu bude dobra žetva. S druge strane i SAD mogu izvoziti pirinač. Kina ima veliku proizvodnju, ali mora i da uvozi zbog velike populacije. Nestašica se kod nas ne može desiti. Ona se desila devedesetih, ali kao posledica izuzetnog političkog pritiska.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:11

INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track