KO IMA KREDIT MOŽE MALO DA ODAHNE: Drugi put zaredom NBS pauzirala rast referentne kamatne stope, INFLACIJA KRENULA U RIKVERC
Foto: Arhuva

za sada po starom

KO IMA KREDIT MOŽE MALO DA ODAHNE: Drugi put zaredom NBS pauzirala rast referentne kamatne stope, INFLACIJA KRENULA U RIKVERC

InfoBiz -

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto. Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25%) i kreditne olakšice (7,75%).

Ovu odluku opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike.

- Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti prethodnih podizanja osnovnih kamatnih stopa. NBS je odlučila da putem obavezne rezerve povuče deo visokih viškova dinarske likvidnosti i time dodatno pooštri domaće monetarne uslove. Ako proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike - stoji u saopštenju NBS.

Prevara, novac
foto: Shutterstock

Slabljenje globalnih inflatornih pritisaka nastavljeno je pre svega po osnovu nižih cena energenata i primarnih proizvoda na svetskom tržištu, čije su cene i dalje znatno niže u poređenju s prethodnom godinom, rešavanja zastoja u međunarodnim lancima snabdevanja, kao i efekata zaoštravanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Međugodišnja inflacija u Srbiji od aprila nalazi se na opadajućoj putanji i u julu je dodatno usporila na 12,5%, uz zabeleženu mesečnu deflaciju, što je u skladu s ranijim procenama NBS. Usporavanje inflacije je u najvećoj meri rezultat usporavanja rasta cena prerađene hrane i energije.

Izvršni odbor očekuje da će međugodišnja inflacija nastaviti da se kreće opadajućom putanjom, smanjujući se prosečno mesečno za oko 1 procentni poen, tako da bi krajem godine trebalo da iznosi oko 8%.

Rast bruto domaćeg proizvoda je u drugom tromesečju ubrzan na 1,7% međugodišnje, kao što je bila i prva procena Republičkog zavoda za statistiku. Time je privredni rast u prvoj polovini godine iznosio 1,3% međugodišnje, što je u skladu s projekcijom NBS da će na nivou godine on biti u rasponu od 2% do 3%. Ostvarenom rastu najviše doprinosi neto izvoz zahvaljujući rastu izvoza robe i usluga, uprkos tome što je očekivani rast svetske privrede ove i naredne godine usporen zbog pooštrenih uslova na međunarodnom finansijskom tržištu, strukturnih promena usled pandemije i nižih investicija.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja