OD 1. OKTOBRA ČEKAJU NAS NOVA POSKUPLJENJA: Poznato šta se sve nalazi na listi! Ovo se mnogima neće svideti
Foto: Shutterstock, Ilustracija

AKCIZE

OD 1. OKTOBRA ČEKAJU NAS NOVA POSKUPLJENJA: Poznato šta se sve nalazi na listi! Ovo se mnogima neće svideti

InfoBiz -

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto. Zakon se primenjuje od 1. oktobra, s tim da je za deo odredaba predviđeno da se primenjuje kasnije od navedenog roka.

U obrazloženju je navedeno da se zbog predloženog povećanja akciza očekuje povećanje prihoda, pre svega od derivata nafte i cigareta, od oko četiri milijarde dinara do kraja 2023.

Dodaje se da se u cilju izbegavanja povećanja troškova zbog povećanja akcize ne menja ni iznos do kojeg se ostvaruje pravo na refakciju akcize za derivate nafte koji se koriste u transportne svrhe, grejanje, kao i u industrijske svrhe, a takođe, u cilju smanjenja troškova poljoprivrednih proizvođača, odnosno gazdinstava i fizičkih lica upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstava, predloženo je uvođenje refakcije plaćene akcize na derivate nafte - dizel-gorivo i biogorivo, koje se kao motorno gorivo koristi u poljoprivredne svrhe za pogon poljoprivrednih mašina.

inflacija, grafikon, rast cena, energenti, struja, poskupljenje, evro, euro
foto: Shutterstock

Predloženo je i to da, kad se ima u vidu da je obim proizvoda koji podležu oporezivanju akcizama u Srbiji manji od onog koji zahteva Direktiva o oporezivanju energenata i električne energije, uvođenje akcize na prirodni gas za krajnju potrošnju koji se koristi kao gorivo za pogon motornih vozila i za grejanje bude od 1. januara 2025. Naglašava se da su predložene zakonske izmene pažljivo odmerene, kako ne bi izazvale neželjene poremećaje na tržištu Srbije, uz uvećanje budžetskih prihoda.

Ekonomista Mahmud Bušatlija za Kurir objašnjava da je akciza posebna vrsta poreza koji se koristi za određene poslove.

Mahmud Bušatlija
foto: Kurri tv

- U uređenim zemljama akciza na derivate nafte se troši za sanaciju uticaja emisije gasova nastalih sagorevanjem benzina, dizela... Osim toga, služe i za održavanje puteva. Duvan, alkoholna pića i kafa su artikli koji imaju zdravstvene posledice, pa se akcize koriste za prevenciju i lečenje tih posledica. To znači da se novac prikupljen od akciza mora trošiti u oblasti zdravstva - kaže Bušatlija i dodaje:

- Akcize u svakom slučaju utiču na maloprodajnu cenu akciznih artikala. Da li će cena naftnih derivata rasti, zavisi od toga da li će proizvodne cene ostati na istom nivou ili će se smanjivati. Ukoliko proizvodna cena ostaje na istom nivou, proizvođač derivata neće imati manji prihod, ali država će imati veći fiskalni prihod. Ako akcize povećavaju maloprodajnu cenu, kupci mogu odgovoriti manjom kupovinom, pa ni proizvođač ni država neće ostvarivati planirani prihod.

Prema njegovim rečima, za razliku od proizvođača derivata, koji će odmah osetiti pad prihoda, država će u relativno kratkom periodu imati nešto veći fiskalni prihod, ali to može dovesti i do rasta inflacije.

Cene goriva u Srbiji do petka

  • 204 dinara evrodizel
  • 189 dinara benzin evropremijum BMB 95

- Povećanje maloprodajne cene naftnih derivata će uticati na troškove transporta, a to može da dovede do rasta prodajne cene bilo kog proizvoda. Vidljivost rasta prodajne cene će u nekoj meri zavisiti od strukture cene. Cena proizvoda u kojoj transport ima veći procenat brže će rasti.

I ekonomista Ivan Nikolić dodaje da, kao posledica povećanja akciza, sledi dalji rast cena za sve građane.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Nebojša Atanacković

Povećanje od osam odsto je ozbiljna stvar

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, podseća da su akcize u kriznom periodu bile smanjene za 10 odsto.

Nebojša Atanacković
foto: Kurir televizija

- Akcize se određuju prema rastu inflacije i to se radi na početku godine, u januaru ili februaru, kad se akcize usklađuju s rastom cena na malo u prethodnoj godini. Standardno, već godinama, imamo veće poresko opterećenje na derivate nego što to imaju druge zemlje. Povećanje akciza za osam odsto na naftne derivate je ozbiljna stvar jer se očekuje i poskupljenje struje, što će uticati i na poskupljenje drugih stvari, počev od transporta robe - kaže Atanacković za Kurir.

- Ipak, ono nije toliko da može ugroziti opadajuću putanju inflacije niti uticati na to da bude znatno viša budući da efekti nisu veliki na samu inflaciju. Akciza čini otprilike trećinu cene i derivata nafte i duvanskih proizvoda, tako da povećanje akcize za osam odsto nema veliki doprinos procentualnom rastu cene ovih proizvoda.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:38

CENA SVINJETINE NIKADA SKUPLJA U EVROPI, A SADA ZBOG OVOGA DOLAZI I U SRBIJU? Stručnjak otkrio da li možemo očekivati poskupljenje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track