ZA MESEC DANA KREĆE GRADNJA PRVE SOLARNE ELEKTRANE EPS-a: Poznato je gde će se nalaziti i kada će moći da se koristi

velike investicije

ZA MESEC DANA KREĆE GRADNJA PRVE SOLARNE ELEKTRANE EPS-a: Poznato je gde će se nalaziti i kada će moći da se koristi

InfoBiz -

Izbor izvođača radova za izgradnju solarne elektrane "Petka" i sklapanje ugovora očekuje se do kraja avgusta, a početkom septembra početak realizacija tog dela projekta. Prva solarna elektrana u EPS-ovom ogranku TE-KO Kostolac gradiće se na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa Ćirikovac. Instalisana snaga biće 9,75 MW, a planirana godišnja proizvodnja je 15,6 GWh.

Izgradnja Petke jedan je u nizu projekata kojima se povećavaju kapaciteti EPS-a za proizvodnju zelene energije, objavio je časopis "EPS Energija".

- Pripremni radovi su završeni i površina na kojoj će se graditi elektrana već je očišćena. Radnici Privrednog društva Rekultivacija i ozelenjavanje iz Kostolca uredili su 15 hektara određenih za prostor solarne elektrane - rekao je Jovan Tošić, rukovodilac projekta izgradnje solarne elektrane "Petka". - Aktivna površina panela biće na 11,62 hektara. Planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara, a finansiraće se iz sredstava EPS-a. Na tender za izbor izvođača radova stiglo je šest ponuda.

NA MREŽI KRAJEM 2024.

Predviđeni rok za realizaciju projekta je 15 meseci od trenutka kada se izvođač uvede u posao.

- Posle potpisivanja ugovora očekuje se uvođenje u posao do kraja avgusta ili početka septembra i krajem 2024. godine, trebalo bi da SE Petka bude na mreži – ocenio je Tošić.

Prema njegovim rečima elektrana "Petka" poslužiće EPS-u kao primer za veće objekte.

- Predviđeno je da se na Srednjem kostolačkom ostrvu (SKO) posle zatvaranja pepelišta takođe izgradi solarna elektrana, koja bi bila najverovatnije snage od 200 MW. Okvirni plan je da se u januaru 2024. godine počne sa sečom stabala, koja bi trajala 15 meseci, do marta ili aprila 2025. Onda se planira ulazak u fazu zatvaranja SKO, koja će trajati tri godine. Nakon toga, negde 2029, usledila bi izgradnja nove i znatno veće solarne elektrane. U sklopu zelene transformacije EPS-a planira se i izgradnja dve solarne elektrane Stiško polje 1 i Stiško polje 2, snage od po 500 megavata - najavio je Tošić.

Solarna elektrana "Petka" snage oko 10 MW, planirana na odlagalištu jalovine sa površinskog kopa Ćirikovac.

kurir.rs/Ekapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track