KAKO ISKORISTITI DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Ako pametno potrošite novac uštedećete i do 30 odsto struje!
Foto: Shutterstock/esbobeldijk, Shutterstock/Borislav Bajkic

DRŽAVNA PODRŠKA

KAKO ISKORISTITI DRŽAVNE SUBVENCIJE ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Ako pametno potrošite novac uštedećete i do 30 odsto struje!

InfoBiz -

Državne subvencije za energetsku efikasnost se dodeljuju građanima i preduzećima i pomažu smanjenju potrošnje energije, čime se smanjuju troškovi energije i doprinosi očuvanju životne sredine.

Kako da iskoristite ove subvencije?

1. Izolacija doma - Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje potrošnje energije je poboljšanje izolacije doma. Subvencije se često koriste za finansiranje projekata, kojima se smanjuju troškovi grejanja i hlađenja. To podrazumeva izolaciju na tavanu, zidove i podove, kao i zamenu starih prozora energetski efikasnijim modelima.

2. Energetski efikasni uređaji - Subvencije mogu biti iskorišćene za kupovinu energetski efikasnih uređaja, kao što su frižideri, mašine za pranje veša, i klima uređaji, a koji koriste manje energije od standardnih modela, čime se smanjuju troškovi energije. Subvencije mogu pokriti deo ili čak celokupne troškove kupovine ovih uređaja.

3. Obnovljivi izvori energije - Ovo podrazumeva ugradnju solarnih panela, vetroturbine, ili sistema za geotermalno grejanje. Oni mogu značajno da smanje potrošnju energije, a subvencije mogu pokriti deo ili celokupne troškove instalacije.

4. Energetska revizija - To znači da treba otkriti gde se energija gubi u vašem domu ili preduzeću, i predložiti načine za poboljšanje energetske efikasnosti.

grejanje, šporet na drva, klima uređaj, solarni paneli, radijator
foto: Shutterstock

Uštede građana koji postavljaju, recimo, solarne panele u proseku se kreću oko 30 odsto, što znači da je vreme povraćaja investicije, sa subvencijom, u proseku do sedam godina. Govorimo o proseku zato što se broj sunčanih dana razlikuje od opštine do opštine zbog geografskog položaja, ali i zavisi od odnosa potrošnje i snage panela, odnosno koliko energije domaćinstvo troši, a koliko proizvodi.

Podsećamo da se kod nas od 1. januara, PDV više ne obračunava na svu energiju koju kupci-proizvođači preuzmu od EPS, već samo na utrošenu, čime su kupci-proizvođači dobili povoljniji obračun poreza, a time i niže račune.

Ministarstvo rudarstva i energetike je u junu raspisalo novi konkurs za dodelu oko 70 miliona evra u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, što će omogućiti da 80.000 građana dobije subvencije za sve mere. Građani će moći da se prijavljuju od avgusta, pa sve do kraja godine.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja