DRŽAVA OPET DAJE NOVAC GRAĐANIMA: Pare dobijaju domaćinstva, a evo za šta će tačno moći da ih koriste
Foto: Shutterstock, Ilustracija

DRŽAVA OPET DAJE NOVAC GRAĐANIMA: Pare dobijaju domaćinstva, a evo za šta će tačno moći da ih koriste

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, uručila je ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave koje su dobile sredstva u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara.

Dubravka Đedović
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Dubravka Đedović je istakla da će više od 8.000 građana moći kroz javni poziv za taj program da smanji potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Blizu milijardu dinara subvencija obezbedilo je Ministarstvo, a još oko 800 miliona jedinice lokalne samouprave.

Dubravka Đedović
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

"Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani koji se opredele za više mera subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova. Takođe, prvi put su u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha", rekla je Đedovićeva.

Navela je da nakon potpisivanja ugovora, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a već tokom leta se očekuju i prvi javni pozive za građane.

Građani i privredni subjekti moći da se prijave na javni poziv tokom cele godine. Očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisija CO2 procenjuje se na 40.000 tona.

1 / 5 Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Duplo više sredstava

Đedovićeva je podsetila da je do sada oko 20.000 domaćinstava energetski sanirano zahvaljujući podršci države, a da su sada obezbeđena sredstva za duplo više. Najavila da će u narednih pet godina koliko traje program "Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije" oko 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

"Nastavićemo da ulažemo u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata i da podržavamo građane da smanje potrošnju u svojim porodičnim kućama i stanovima. Ulagaćemo u dalji razvoj prenosnog sistema, a posebno ćemo raditi na smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži. Oko 450 miliona evra biće uloženo u distributivni sistem", naglasila je Đedovićeva.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja