KAKO DO SUBVENCIJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Šta je potrebno za apliciranje i kako se podnosi zahtev
Foto: Profimedia

podsticaji od države

KAKO DO SUBVENCIJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Šta je potrebno za apliciranje i kako se podnosi zahtev

InfoBiz -

Energetska efikasnost je u današnjem svetu sve važnija, pa je i Srbija ponudila svojim građanima subvencije za ovu oblast, kako bi podstakla građane i preduzeća da smanje potrošnju energije. Subvencije za energetsku efikasnost se koriste za izolaciju domova, instalacije energetski efikasnih uređaja, ili implementacije obnovljivih izvora energije.

Kurir vam donosi vodič kako da u nekoliko koraka dođete do ove vrste državne pomoći:

1. Informišete se o dostupnim subvencijama - Ovo možete da učinite posetom sajtu relevantnih državnih agencija ili konsultovanjem sa stručnjacima za energetsku efikasnost. Na primer, Agencija za energetsku efikasnost pruža detaljne informacije o dostupnim subvencijama.

2. Procenite svoje potrebe - koje vrste poboljšanja energetske efikasnosti su vam potrebne. Ovo može uključivati energetsku kontrolu vašeg doma ili preduzeća.

3. Podnesite prijavu - kada znate koju vrstu subvencije želite da se prijavite, trebalo bi da popunite i podnesete prijavu. Ovaj proces može varirati u zavisnosti od specifične subvencije, ali obično uključuje popunjavanje formulara i pružanje dokaza o vašim planovima za poboljšanje energetske efikasnosti.

ŠTA JE SVE POTREBNO ZA KONKURS:

1. Popunite oflajn ili onlajn obrazac dostupan u svim lokalnim samoupravama u kome se navode tehnički podaci: osnovni podaci o objektu (starost, kvadratura), broj članova domaćinstva, način grejanja te stanje stolarije.

2. Predate predračun ponuđača radova i usluga u kome su taksativno nabrojani vrsta i način radova, vrste i količine materijala te ostali prateći troškovi - dakle, plan energetske sanacije i budući benefiti.

3. Po predaji dokumenata i njihovoj proveri posebna komisija Ministarstva energetike odlučuje o dodeli sredstava.

4. Novac se ne uplaćuje građanima već izvođačima radova sa kojima se sklopi validan ugovor o renoviranju objekta.

5. Ugovor se sklapa sa Ministarstvom energetike i ono, u bilo kom trenutku nakon završetka radova, može poslati inspekciju da proveri da li je sve urađeno prema tom ugovoru i propisima.

Pročitajte i kako najbolje da iskoristite državne subvencije za energetsku efikasnost.

Uz državnu podršku do novca u Srbiji je došao velik broj građana. Poslednjih meseci posebno su bile tražene subvencije za bicikle, a veliko interesovanje bilo je i za subvencije po hektaru u poljoprivredi. Velike iznose novca država je ponudila i za izgradnju ribnjaka, a poslednjih nedelja naročito su zanimljive subvencije za mlade preduzetnike iz kase Ministarstva privrede.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track