Ministarka Mihajlović: Vozovi barskom prugom ponovo mogu 100 na sat!
Foto: Ministarstvo Građevinarstva i saobraćaja

završena modernizacija pruge

Ministarka Mihajlović: Vozovi barskom prugom ponovo mogu 100 na sat!

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija bi za tri godine trebalo da ima najmanje 520 kilometara pruga na kojima će vozovi moći da idu prosečnom brzinom od 120 do 150 kilometara na sat, izjavila je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je, prilikom obeležavanju završetka modernizacije barske pruge od Resnika do Valjeva, istakla da su na toj deonici vozovi ranije išli i brzinom manjom od 30 kilometara na sat na pojedinim delovima.

foto: Ministarstvo Građevinarstva i saobraćaja

"Od danas vozovi modernizovanom prugom ponovo mogu da idu brzinom od 100 kilometara na sat. Rekonstrusali smo prvih 77 kilometara pruge i ovo je samo početak. U narednom periodu radićemo na modernizaciji cele barske pruge, jer ne želimo da se na to čeka još četiri decenije. Radićemo kako na železničkom Koridoru 10, tako i na rekonstrukciji pruga koje nisu deo Koridora", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da bi za dve godine Srbija trebalo da ima i modernizovanu prugu Beograd - Budimpešta, kojom će vozovi moći da idu brzinom od 200 kilometara na sat. Mihajlovićeva je prošla danas rekonstruisanim delom pruge od Vreoca do Valjeva sa prvim potpredsednikom Ruskih železnica Aleksandrom Mišarinom i ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom.

Prethodno je prisustvovala potpisivanju Aneksa 3.2 kredita Ruske Federacije za modernizaciju srpske želenice. "Ruske železnice su jedne od najboljih na svetu i Srbija će nastaviti da u saradnji sa njima realizuje zajedničke projekte u zemlji", rekla je Mihajlovićeva. Modernizacija pruge Resnik - Valjevo u dužini od 77,6 kilometara, na medjunarodnom železničkom koridoru Beograd - Bar, završena je u roku, 13. novembra, a redovan železnički saobraćaj na tom delu barske pruge uspostavljen je juče.

Ugovorena vrednost radova na modernizaciji pruge Resnik - Valjevo je 79,9 miliona dolara, a radovi su finansirani iz ruskog kredita čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Obnova barske pruge je počela 15. jula 2016. godine posle pune četiri decenije, a radove je izvela kompanije RŽD Internešnal.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo Facebook printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track