Svako ko radno mesto napusti pre ispunjenog starosnog uslova po slovu zakona primaće umanjenu penziju i to po 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja. Mnoge, međutim, muči pitanje šta se dešava ukoliko se ponovo zaposle, da li taj dodatni staž može da im anulira smanjeni ček.

Jedna naša sugrađanka je u penziju otišla u 2021. godini sa 59 godina i deset meseci i 40 godina i dva meseca staža.

- Posle godinu dana sam se ponovo zaposlila i radim još uvek uz plaćanje doprinosa PIO fondu. Da li imam pravo na reviziju rešenja za penziju i ukidanje umanjenja od 0,34 odsto za svaki mesec? - glasilo je njeno pitanje upućeno Penzijskom fondu.

Korisnik starosne ili prevremene starosne penzije koji je, nakon sticanja prava na starosnu ili prevremenu starosnu penziju, bio najmanje godinu dana u osiguranju, ima pravo da podnese zahtev za ponovno određivanje penzije, a prilikom obračuna penzije u obzir će biti uzet staž i zarade ostvarene nakon sticanja penzije, rekli su iz PIO Fonda.

- Zahtev se podnosi po prestanku osiguranja, a Fond je dužan da korisniku prava utvrdi povoljniji iznos penzije. Na ovaj način se, međutim, ne može anulirati umanjenje prevremene starosne penzije jer je ovo umanjenje trajno. Dakle, umanjenje prevremene
starosne penzije koje je propisano Zakonom o PIO ostaje i u slučaju kada je korisnik prevremene starosne penzije, kome se vrši ponovno određivanje penzije po članu 121 Zakona o PIO, navršio godine života propisane za sticanje prava na starosnu penziju - dodali su.

biznis.kurir.rs