POMERA SE STAROSNA GRANICA ZA PENZIJU! Radiće se 3 godine duže, a evo za koga će važiti ova promena i kada stupa na snagu
Foto: Nenad Kostić

POMERA SE STAROSNA GRANICA ZA PENZIJU! Radiće se 3 godine duže, a evo za koga će važiti ova promena i kada stupa na snagu

Penzioner -

Kina, kao najmlađa država koja je našla svoje mesto među najvećim svetskim ekonomijama, planira da od sledeće godine podigne starosnu granicu za penzionisanje radnika, što je odluka koja će važiti narednih 15 godina.

Muškarci će moći u penziju kada napune 63 godine, a žene sa 55 do 58 godina, u zavisnosti od posla.

To će se primenjivati od januara sledeće godine, navodi se u saopštenju kineskog zakonodavstva koje je objavila državna televizija CCTV.

Trenutna starosna granica za odlazak u penziju je 60 godina za muškarce, i za žene od 50 do 55 godina.

- Imamo više ljudi koji su na pragu starosne granice za odlazak u penziju, pa je penzioni fond suočen sa velikim pritiskom, zato mislim da je sada vreme da se postupi ozbiljno - rekao je Ksiujian Peng, viši naučni saradnik na Univerzitetu Viktorija u Australiji koji studira Stanovništvo Kine i njene veze sa ekonomijom.

Promena će stupiti na snagu progresivno, na osnovu datuma rođenja osobe. Na primer, muškarac rođen u januaru 1971. mogao bi da se penzioniše sa 61 godinom i 7 meseci u avgustu 2032, prema grafikonu objavljenom zajedno sa polisom.

Biznis.kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja