Mnogi radnici preduzeća u restrukturiranju i firmi koje su otišle u stečaj morali su u penziju pre roka, jer su im se radna mesta ugasila. Nekada su zaostali staž mogli da dokupe, ali su se propisi promenili.

Jedna naša sugrađanka je napunila 62 godine i ima 13 godina i četiri meseca staža.

- Ne radim već pet godina. Da li mogu da dokupim nedostajući staž do 15 godina da bih mogla da ostvarim pravo na penziju - glasilo je njeno pitanje upućeno PIO Fondu.

Prema važećim propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nije moguće dokupiti staž, odnosno nije moguće jednokratnom uplatom doprinosa nadomestiti staž do uslova za penziju, glasio je njihov odgovor.

- Možete da podnesete zahtev za sticanje svojstva osiguranika po članu 15 Zakona o PIO i sami uplaćujete doprinose. Doprinosi se plaćaju mesečno na osnovicu koju sami odaberete od 13 ponuđenih i Vaša je odluka koliko ćete vremenski da uplaćujete doprinose. Svojstvo osiguranika stiče se danom podnošenja zahteva, a na zahtev lica može se steći najranije 30 dana pre podnošenja zahteva. Detaljnije informacije o ovom osiguranju, kao i iznosi osnovica i doprinosa objavljeni su na sajtu Fonda PIO - naglasili su.

biznis.kurir.rs