POSLE SMENE U JEDNOJ IDE DA RADI U DRUGU FIRMU: Naknadu svakako dobija, ali evo da li je zakon na njegovoj strani
Foto: Shutterstock

POSLE SMENE U JEDNOJ IDE DA RADI U DRUGU FIRMU: Naknadu svakako dobija, ali evo da li je zakon na njegovoj strani

Penzioner -

Pošto je zvanično zaposlen u jednoj firmi, ali par dana nedeljno posle podne radi u drugoj, privatnoj, po nekoliko sati, jednog našeg sugrađanina iz Obrenovca zanimalo je da li je to po zakonu i ako nije, kako može da se reguliše.

Zaposleni koji radi sa punim radnim vremenom kod jednog poslodavca može da zaključi ugovor o dopunskom radu sa drugim poslodavcem, i to najviše do jedne trećine radnog vremena, istakli su iz PIO Fonda.

- Kada je lice osigurano po nekom od obaveznih osnova osiguranja (zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili osiguranici poljoprivrednici), ne prijavljuje se na osiguranje po osnovu ugovorenih poslova (znači ne popunjava se prijava i ne unosi u bazu), već se za njega samo unosi M-UN obrazac u bazu podataka matične evidencije.

- To je prijava o uplati doprinosa po osnovu ugovorene naknade, odnosno naknade po osnovu ugovora o dopunskom radu i visini te naknade za određenu godinu. Taj podatak o naknadi se unosi u našu bazu kao tzv. 'drugi red' za onu godinu u kojoj osiguranik već ima priznatu zaradu/osnovicu po osnovu obaveznog osiguranja, i prilikom obračuna penzije sabiraju se sve zarade i naknade za tu godinu, i ceo iznos ulazi u obračun penzije - rekli su iz PIO Fonda.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

02:47

PENZIJE SU OČAJNO MALE, SITUACIJA JE TEŠKA! Slobodan Ćustić o iskustvu kao umetnik u penziji: Jedina sreća je u OVOME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja