DA LI ĆE VEĆE PENZIJE DOBITI I NOVI PENZIONERI? Evo kako će se čekovi obračunavati onima koji zahtev podnesu do kraja godine
Foto: Nenad Kostić, Shutterstock

veća primanja za 1,65 miliona seniora

DA LI ĆE VEĆE PENZIJE DOBITI I NOVI PENZIONERI? Evo kako će se čekovi obračunavati onima koji zahtev podnesu do kraja godine

Penzioner -

Svi oni koji do kraja godine stiču pravo na penziju i podnesu zahtev PIO fondu sa prvim čekom dobiće deo čeka za decembar, a odmah zatim isplatiće im se i redovno januarsko povećanje od 14,8 odsto.

Sistem PIO fonda prepoznaje sve nove koroisnike i budući penzioneri nemaju razloga da brinu. Na njih se prilikom rešavanja zahteva za penzionisanje primenjuju odredbe Zakona o PIO koje važe u momentu podnošenja zahteva. To praktično znači, da ako neko podnese molbu u decembru, o njegovom predmetu se postupak vodi u januaru, a prvi ček biće obračunat bez povećanja. Odmah zatim službenici PIO fonda izračunaće penziju sa povećanjem od 14,8 odsto i biće im isplaćena redovno u februaru, kad i ostalim korisnicima.

POVEĆANJE VAŽI ZA SVE

Svi oni koji su u isplatnoj bazi PIO fonda, bez obzira da li primaju, recimo, deo srpske, a deo inostrane penzije, kao i bez obzira na prebivalište, usklađivanje primanja i ostalih prava realizovaće se u istom procentu i istog datuma.

Zaposleni koji, na primer, 15. decembra podnesu zahtev za prekid radnog odnosa, biće obračunata penzija za 15 dana u staroj godini, a potom će u februaru dobiti januarsko primanje sa uvećanjem. Oni koji se, međutim, prijave prvog radnog dana u 2024. zbog povećanja opšteg boda, koji se uvećava početkom godine u istom procentu kao i penzija, prvi obračun će već biti sa povećanjem od 14,8 procenata.

penzioneri, penzija
foto: Nenad Kostić, Shutterstock

Da podsetimo, sa uskalđivanjem koje sledi 1.januara prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra, već naredne 2025. trebalo bi da dostigne nivo od 450 evra, da bi do 2027. najstariji u Srbiji primali u proseku 650 evra. Prema rečima Siniše Malog, ministra finansija, to znači da će primanja seniora za samo dve godine biti veća za čak 56,1 odsto.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track