KAKO SE NASLEĐUJE PORODIČNA PENZIJA: Ovo su uslovi, jedan je najvažniji, evo u kom slučaju se primanja umanjuju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

zakon štiti i vanbračne partnere

KAKO SE NASLEĐUJE PORODIČNA PENZIJA: Ovo su uslovi, jedan je najvažniji, evo u kom slučaju se primanja umanjuju

Penzioner -

Ukoliko penzioner koji prima starosnu ili invalidsku penziju premine, članovi njegove porodice mogu da naslede njegovo primanje iz PIO fonda, ali ako ispune određene uslove.

Pre svega ovo pravo se stiče ako je preminuli ispunio uslove za penziju ili ima najmanje pet godina staža osiguranja, ili ako je uzrok smrti bila povreda na radu ili profesionalna bolest, članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na dužinu staža osiguranja umrlog.

Članovi porodice koji podnose zahtev trebalo bi da imaju i određene godine života u vreme kada podnose zahtev. U određenim okolnostima utvrđuju se i činjenice postojanja nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i izdržavanja od strane umrlog, a za decu je od značaja i činjenica školovanja.

Kada su u pitanju deca važan je stepen obrazovanja, a ova penzija može da se prima najkasnije do 26.godine.

KO IMA PRAVO NA PORODIČNU PENZIJU

1. Deca

  • do 15 godina života bez obzira da li se školuju
  • do 20 godina ako pohađaju srednju školu
  • do 26 godina ako studiraju
  • dok traje nesposobnost za samostalan život i rad nastala do 15 godine života, ili koja je nastala posle 15 godine života deteta ako je nastala pre smrti osiguranika.

2. Supružnik i vanbračni partner

Supružnici i partneri imaju pravo na porodičnu penziju ukoliko je brak, ili vanbračna zajednica, trajala najmanje TRI godine ili ako sa preminulim osiguranikom ima dete.

3. Roditelj osiguranika

Roditelji imaju pravo na porodičnu penziju ukoliko je preminuli osiguranik izdržavao roditelja do svoje smrti. Oni pravo na porodičnu penziju imaju samo ako su navršili 65 godina (u slučaju muškaraca) ili 60 godina (ukoliko se radi o ženi) ili ako je postao nesposoban za rad.

KOLIKO IZNOSI PORODIČNA PENZIJA?

Iznos porodične penzije se obračunava u procentima od penzije koja pripada umrlom na sledeći način:

  • za jednog člana 70 odsto
  • za dva člana 80 odsto
  • za tri člana 90 odsto
  • za četiri i više članova 100 odsto
  • Deci bez oba roditelja sleduju penzije od oba roditelja s tim što njihov zbir ne može da pređe najviši iznos penzjie određen zakonom.

PROSEČNA PENZIJA

Prema poslednjim podacima PIO Fonda, u aprilu 2023. godine, prosečna penzija u Srbiji je iznosila 37.800 dinara. Penzioneri iz kategorije "Zaposleni" dobili su u proseku 40.120 dinara, dok su penzioneri iz kategorije "samostalne delatnosti" dobili u proseku 35.645 dinara. Poljoprivredne penzije u Srbiji, koje su po pravilu najniže, su iznosile 16.318 dinara.

  • Prosečna starosna penzija: 40.623 dinara
  • Prosečna invalidska penzija: 35.056 dinara
  • Prosečna porodična penzija: 30.528 dinara

kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track