"ZVALI SU MAJKU (82) I REKLI DA SU IZ PIO FONDA" Otkrivena masna prevara, na meti penzioneri! Na foru im uzimaju čak 12.000 dinara
Penzioneri na meti prevaranata, Foto: Shutterstock

"ZVALI SU MAJKU (82) I REKLI DA SU IZ PIO FONDA" Otkrivena masna prevara, na meti penzioneri! Na foru im uzimaju čak 12.000 dinara

Penzioner -

Srpski penzioneri ponovo su na meti prevaranata koji nedužnim starcima uvaljuju kutiju vitamina i to po ceni od 12.000 dinara, a tvrde da iza njih stoji PIO fond, čime ih i namamljuju da pristanu i daju im novac!

Nažalost, ima i onih lakovernih koji su naseli i zarobili svoju penziju narednih šest meseci! Redakciji Kurira javile su se dve penzionerke, jedna je nasela jer je sama i nezaštićena, druga umalo da nasedne, ali srećom u sve se umešala njena ćerka.

Sumnjivo

- Zvali su moju majku (82) i rekli da su iz PIO fonda i da će joj poslati paket lekova i da treba da pije jednu tabletu dnevno. Takođe joj je rečeno da pripremi ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, kao i da kutiju tog leka dobija besplatno i da nije u obavezi bilo šta da plaća. Meni je sve to bilo sumnjivo i rekla sam joj da vodi računa, pošto je više puta nasela na slične prevare - priča za Kurir ćerka umalo prevarene starice.

Popis, Telefon
foto: Shutterstock

Ona ju je upozorila da nipošto ne potpisuje ukoliko joj budu tražili novac.

- Pre nekoliko dana bio je čovek i rekao da se od Fonda za taj lek dobija 20.000 dinara, a da ona treba da plati iznos od 12.000 dinara i da ukoliko želi to može plaćati na rate. Ispada da taj lek košta 32.000 dinara, to su obični suplementi. Ti vitamini inače koštaju oko 5.400 dinara. Sva sreća ovog puta majka nije nasela i odbila je da bilo šta potpiše. Ima penzionera koji nemaju nikoga i nasedaju na ove stvari, čak je i moja majka nasela nekoliko puta - ispričala je naša sagovornica.

penzioneri
foto: Shutterstock

Zarobljena penzija

Nažalost, javila nam se i jedna starica koja je nasela na prevaru i zarobila svoju penziju.

- Kad su rekli da ima veze sa PIO fondom nisam sumnjala da je neka prevara, a kad su došli tražili su mi da platim taj lek i ja sam potpisala ugovor. Nemam nikog, živim sama i nemam koga da konsultujem. Kad sam ispričala komšinici, ona je kontaktirala Fond i tako smo saznali da sam prevarena - ispričala nam je penzionerka koja je želela da ostane anonimna.

Udruženje za zaštitu prava potrošaca "Prosperitet"

Penzioneri, ne nasedajte na ovu prevaru, PIO nije medicinska ustanova

Udruženje za zaštitu prava potrošaca "Prosperitet" upozorilo je na svojim nalozima na društvenim mrežama da se pojavilo ova nova prevara u kojoj se zloupotrebljava PIO fond.

- Nepoznata lica se lažno predstavljaju kao njihovi radnici i pokušavaju vas prevariti! Ovog puta tvrde da će vam na kućnu adresu stići lek koji je potrebno piti svakodnevno, a za uzvrat morate predati svoje lične podatke. Nemojte nasesti na ovu prevaru! - upozoravaju iz ovog udruženje i podsećaju da PIO nije medicinska ustanova i da ne propisuje lekove.

- Vaša bezbednost nam je na prvom mestu, zato budite oprezni i ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove. Ukoliko vam se neko predstavi kao radnik PIO Fonda, a niste sigurni u njihov identitet, slobodno nas kontaktirajte i obavestite nadležne organe MUP-a - istakli su.

Iz Fonda PIO navode za Kurir da ovo nije prvi put da se dešavaju prevare penzionera kojima se zloupotrebljavaju ime i ugled Fonda.

- Ovim putem skrećemo pažnju da Fond PIO ne komunicira sa građanima na ovaj način, da ne poklanja i ne prodaje ni usluge ni proizvode. Naglašavamo da je ova aktivnost neosnovana i da može prouzrokovati troškove za penzionere. Apelujemo na korisnike penzija da u svoje domove ne primaju osobe koje se predstavljaju kao radnici Fonda PIO i da, ukoliko im neko sa takvim obrazloženjem dođe na vrata, to odmah prijave nadležnima u MUP-u Srbije - naglašavaju iz PIO Fonda.

Činjenice

Prevare penzionera u kojima se zloupotrebljava PIO fond

- nepoznati ljudi u Kragujevcu pozivali penzionere predstavljajući se kao službenici Fonda PIO i nudili im besplatne usluge koje niko nije tražio

- penzionerima, u ime PIO fonda, nudili mogućnost kupovine raznih proizvoda (masažeri, pomagala, magnetne prostirke) na više mesečnih rata

- penzioneri u Kruševcu nalazili u sandučićima obaveštenja u kojima se pozivaju da im se u što kraćem roku jave radi pokretanja postupka za donošenje rešenja o uvećanju penzije

- prevaranati u ime PIO fonda nudili medicinsku i fizioterapeutsku pomoć stanovništvu, a onda im uvaljivala masažere koje treba da plaćaju putem administrativne zabrane

Kurir.rs/ Mina Branković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track