VAŽNO ZA PENZIONERE: Do 1. oktobra prijave za penzionerske kartice! Jednim klikom do popusta, evo kako da se prijavite
Foto: Shutterstock, Printscreen

VAŽNO ZA PENZIONERE: Do 1. oktobra prijave za penzionerske kartice! Jednim klikom do popusta, evo kako da se prijavite

Penzioner -

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je penzionere da se prijave za penzionerske kartice istakavši da mogu da iskoriste razne pogodnosti.

One će, podsetio je, biti u funkciji od 1. oktobra.

Kako se podnosi zahtev

Penzionerska kartica se izdaje na osnovu podnetog zahteva koji se može uputiti elektronski na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda (obrazac zahteva može se dobiti u FondU ili odštampati preko njihove internet stranice). Zahtev se podnosi lično ili preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika. U slučaju da se podnosi preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, on dostavlja krštenicu ili drugu javnu ispravu kojom dokazuje svojstvo zastupnika, dok punomoćnik dostavlja punomoćje overeno kod javnog beležnika.

Spisak pogodnosti na sajtu PIO

Zahvaljujući ovim karticama korisnici penzija će od 1. oktobra moći da kupuju po povoljnijim cenama i da dobijaju jeftinije usluge, kod kompanija koje pokažu društvenu odgovornost i priključe se ovoj važnoj akciji.

Istovremeno, prilikom svake kupovine uz korišćenje penzionerske kartice, dodeljivaće se bodovi koji će kasnije moći da se iskoriste za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

Fond će na svojoj zvaničnoj internet stranici i aplikaciji penzionerska kartica objaviti spisak davalaca pogodnosti. Za svakih 500 dinara koje utroši na navedeni način, korisniku penzionerske kartice Fond dodeljuje jedan bod. Кorisnik na taj način može da ostvari ukupan broj bodova na mesečnom nivou najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Fond PIO će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima korisnika kartica i ti podaci će se čuvati do prestanka važenja dokumenta. Ako se korisnik na zahtevu za izdavanje saglasi da daje pristanak, Fond mu može dostavljati podatke o korišćenju, kao i obaveštenja o pogodnostima koje može ostvariti. Obaveštenja se mogu slati na adresu stanovanja, mobilni telefon ili mejl adresu.

Penzionerska kartica prestaje da važi prestankom osnova za ostvarivanje prava iz PIO; ako je korisnik opozove, prijavi gubitak, oštećenje kartice, ili smrću korisnika. Bitno je takođe naglasiti da se ako prestane da važi, ostvareni bodovi se brišu i ne mogu se preneti na druge osobe. U slučaju kada zbog gubitka, odnosno oštećenja Fond korisniku izda novu ostvareni bodovi se zadržavaju.

Inače, ministar Mali je najavio i novo povećanje plata i penzija. Istakao je da će inflacija padati, a da će plate i penzije ostati kontinuirano visoke i da će se povećavati.

- Inflacija koja se desila u Srbiji je 'uvezena'. To je stvar koja se desila u Evropi, kolaps tržišta. To su globalni izazovi sa kojima se Srbija mnogo bolje nosi nego neke razvijenije zemlje - rekao je Mali.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja