UZ JEDAN KLIK DO POPUSTA: Za dva meseca izdato više od 600.000 penzionerskih kartica, skupljajte bodove i čekajte pogodnosti
Foto: Ana Paunković, PIO Fond Printscreen

penzionerska kartica

UZ JEDAN KLIK DO POPUSTA: Za dva meseca izdato više od 600.000 penzionerskih kartica, skupljajte bodove i čekajte pogodnosti

Novčanik -

Od 1,65 miliona penzionera koliko ih je na spisku PIO fonda u protekla dva meseca za penzionersku karticu prijavilo se njih oko 620.000. Oni će pogodnosti koje donosi ovaj dokument moći da koriste od 1. oktobra, kada će startovati svi ugovori koji će to tada biti potpisani sa društveno odgovornim kompanijama.

Prema utvrđenim pravilima pravo na izdavanje i korišćenje personalizovane penzionerske kartice Fonda ostvaruju svi penzioneri, korisnici novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, zatim njeni korisnici za vreme nezaposlenosti, a koji još nisu prevedeni u invalidsku penziju, ali i invalidna deca – korisnici privremene naknade.

Penzionerska kartica glasi na ime korisnika prava i služi za dokazivanje statusa u svakoj situaciji kada je potrebno, bez potrebe da se pokaže ček od penzije, izvod iz banke ili rešenje o ostvarivanju prava. Pored toga, ona će omogućiti korisniku i ostvarivanje određenih pogodnosti.

KAKO SE PODNOSI ZAHTEV

Penzionerska kartica se izdaje na osnovu podnetog zahteva koji se može uputiti elektronski na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda (obrazac zahteva može se dobiti u FondU ili odštampati preko njihove internet stranice). Zahtev se podnosi lično ili preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika. U slučaju da se podnosi preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, on dostavlja krštenicu ili drugu javnu ispravu kojom dokazuje svojstvo zastupnika, dok punomoćnik dostavlja punomoćje overeno kod javnog beležnika.

Preuzimanje penzionerske kartice, uz važeći lični identifikacioni dokument, biće u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku kartice isplaćuje penyiju iloi naknadu. Umesto korisnika, to može da uradi i zakonski zastupnik ili punomoćnik.

penzionerska kartica
foto: Facebook Printscreen, PIO Fond

Izdavanje je besplatno, a u slučaju da se izgubi ili ošteti, na zahtev korisnika Fond izdaje njen duplikat čije troškove izrade snosi korisnik. Novi dokument se koristi uz važeći ličnu kartu ili pasoš za punoletne osobe, odnosno zdravstvenu knjižicu ili izvod iz matične knjige rođenih za maloletne korisnike kartice.

Кorisnici će karticu pokazivati prilikom plaćanja roba i usluga na prodajnom mestu, uz važeći lični dokument, radi unošenja jedinstvene šifre kupca i koda kartice u elektronski fiskalni uređaj. rilikom svake kupovine na ovaj način korisniku Fond će dodeljivati bodove koje kasnije može iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti.

SPISAK POGODNOSTI NA SAJTU PIO

Fond će na svojoj zvaničnoj internet stranici i aplikaciji penzionerska kartica objaviti spisak davalaca pogodnosti. Za svakih 500 dinara koje utroši na navedeni način, korisniku penzionerske kartice Fond dodeljuje jedan bod. Кorisnik na taj način može da ostvari ukupan broj bodova na mesečnom nivou najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji.

Fond PIO će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima korisnika kartica i ti podaci će se čuvati do prestanka važenja dokumenta. Ako se korisnik na zahtevu za izdavanje saglasi da daje pristanak, Fond mu može dostavljati podatke o korišćenju, kao i obaveštenja o pogodnostima koje može ostvariti. Obaveštenja se mogu slati na adresu stanovanja, mobilni telefon ili mejl adresu.

Penzionerska kartica prestaje da važi prestankom osnova za ostvarivanje prava iz PIO; ako je korisnik opozove, prijavi gubitak, oštećenje kartice, ili smrću korisnika. Bitno je takođe naglasiti da se ako prestane da važi, ostvareni bodovi se brišu i ne mogu se preneti na druge osobe. U slučaju kada zbog gubitka, odnosno oštećenja Fond korisniku izda novu ostvareni bodovi se zadržavaju.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track