KILOGRAM OVOG ZAČINA KOŠTA KAO POLOVAN AUTOMOBIL: Nema čemu ne služi, a gram ljudi pazare za čak 40 €
Šafran, prepoznatljiv po svojoj specifičnoj slatko-gorkoj aromi, koristi se za oplemenjivanje i slanih i slatkih jela, ali i u pićima.
Sa cenom koja može dostići i 40 evra za jedan gram, šafran je ubedljivo najskuplji začin na svetu, a njegov uzgoj i berba nisu ništa manje fascinantni.
Cena šafrana je tolika zbog složenosti njegovog uzgoja. Da bi se dobio kilogram osušenog šafrana, potrebno je ubrati čak 150.000 do 200.000 cvetova. Svaki cvet sadrži samo tri „stigme“ (praškaste delove cveta) koje se beru ručno, što dodatno povećava cenu ovog začina.
Šafran je višegodišnja biljka koja raste iz cveta „Crocus sativus“. Iako se smatra veoma otpornim, čak i na sneg, njegov uzgoj nije lak. Cveće cveta samo tri nedelje tokom godine, što čini berbu veoma kratkom, ali i zahtevnom. Zbog toga se šafran sakuplja isključivo ručno, a u tom procesu je potrebno mnogo radne snage.
Iako se šafran prvobitno gajio u Grčkoj, danas se uzgaja širom Evroazije, Severne Amerike i Severne Afrike. U Srbiji se šafran uzgaja u manjim količinama, a specifični klimatski uslovi u nekim regionima zemlje omogućavaju proizvodnju ovog izuzetnog začina. Gaji se u delovima Srbije sa povoljnim mikroklimatskim uslovima, kao što su područja Vojvodine, gde šafran nalazi svoj plodni teren.
Kilogram osušenog šafrana u svetu košta oko 2.000 evra, dok se cena jednog grama može popeti na 40 evra. Ove visoke cene nisu iznenađujuće s obzirom na količinu cvetova koja je potrebna za proizvodnju male količine začina, kao i visoku radnu snagu i specijalizovane uslove za gajenje.
Šafran je poznat i po svojim lekovitim svojstvima. Veruje se da ima antiinflamatorna i antidepresivna svojstva.
Smatra se da šafran može poboljšati raspoloženje, smanjiti anksioznost i čak doprineti zdravlju srca.
Iako se često koristi u kulinarstvu, šafran je popularan i u kozmetici, gde se koristi u proizvodnji luksuznih proizvoda za negu kože.
Kvalitetan šafran ima intenzivnu crveno-narandžastu boju i jak miris. Ako šafran ima bledu boju ili slabi miris, verovatno nije pravi i mogao bi biti lošije kvalitete.
BiznisKurir/EUpravo zato
SRBI BI ZA OVO PLAĆALI KAZNE SVAKODNEVNO! Komšije počele papreno da sankcionišu vozače zbog ovoga, nema izuzetaka