Slušaj vest

Ako poželite da probate trešnje u februaru, moraćete duboko da zavučete ruku u džep, jer kilogram trešanja dostiže cenu od čak 35 evra. Za isti novac može se kupiti kompletan ručak – bilo da se odlučite za meso ili ribu.

Sezonsko voće odavno je izgubilo svoje pravo značenje, jer svake godine stiže sve ranije. Prvo se pojavljuje u supermarketima, a ubrzo zatim i na pijacama. Ove godine, već u februaru, police prodavnica bile su pune jagoda, dok su se na zagrebačkoj pijaci Dolac pojavile i prve trešnje.

Međutim, ako poželite da ih probate u februaru, moraćete debelo da platite, jer kilogram trešanja dostiže cenu od čak 35 evra.

Za isti novac može se kupiti kompletan ručak – bilo da se odlučite za meso ili ribu.

Ove trešnje stižu iz Čilea, gde je sezona već završena, pa je njihova visoka cena očekivana.

visnje-shutterstock-1631388568.jpg
Foto: Shutterstock

Kilogram trešanja ili ručak za celu porodicu?

Prodavačica u ribarnici Marija, ističe da bi mnogi radije za isti novac kupili kvalitetan obrok.

– Pola kilograma kovača košta 20 evra, od toga se napravi fina supica i čovek se lepo najede. Za 28 evra možete kupiti i pet kilograma sardine pa nahraniti celo naselje – kaže Marija.

Kupci se često pitaju da li je vredno dati toliki novac za voće koje inače sazreva tek krajem proleća.

Trešnje su jedno od najskupljih voćki na tržištu, naročito van sezone. Cene u februaru su često tri do četiri puta više nego tokom maja i juna, kada stiže domaći rod.

Uvozno voće, koje pređe na hiljade kilometara pre nego što stigne na rafove, nosi sa sobom i visoke troškove transporta, što dodatno podiže cenu.

BiznisKurir/Dnevnik.hr