CENA IM NEĆE PADATI IAKO PROLAZE Kome su se trešnje osladile ove sezone: Berba pri kraju, a kilogram 600 dinara
Foto: RINA

CENA IM NEĆE PADATI IAKO PROLAZE Kome su se trešnje osladile ove sezone: Berba pri kraju, a kilogram 600 dinara

Novčanik -

Na beogradskim pijacama se cene trešanja ne daju. Svima koji kilogram trešanja još od početka maja plaćaju 600 dinara začuđujući je podatak da se od voćara u Ritopeku otkupljuju za 80 do 150 dinara. Šta se sve ugradi u cenu dok voće stigne do beogradskih pijaca?

U Ritopeku kod crkve, otkupna stanica. Prva, od tri do reke. Trešnje za gledanje i probanje, krupne i slatke. U ponudi više sorti – šarene, crvene, sitnije i krupnije. Biraju vlasnici hladnjača. Berba je pri kraju. Kiša je prethodnih dana oštetila plodove, a sada pucaju od jakog sunca. A prodaja, kažu voćari, varira kao vreme. Tako je i sa cenama.

"Cena je prema robi, a i prodaja isto prema kvalitetu robe. Juče je cena bila 250 dinara, danas je 150", kaže Živorad Simić.

Na pitanje što se cena promenila, kaže da to znaju otkupljivači.

U Ritpeku ima pet hladnjača i njihovi vlasnici naše trešnje izvoze u Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku. Prodaju ih za 900 dinara po kilogramu. U tu cenu ulaze njihovi troškovi – klasiranje, odnošenje otpada, struja za hlađenje, transport.

Stotinu metara niže je ponuda za nakupce, ali i niža cena. Kilogram trešanja košta od 50 do 120 dinara. Nezadovoljni su voćari, jer samo dnevnica berača je 4.000 dinara. Uz to, obezbede im po dva obroka i smeštaj.

tresnje
foto: Shutterstock

"Po ovakvoj ceni, ovo nije isplativo. Ulaganja mnogo ima, preparati su skupi, đubriva su skupa, radna snaga je skupa. Za preparate, za jedno prskanje 100 evra. Znači jedna pumpa 100 evra. Poprskaš 150 stabala, a ima 800", navodi Slobodan Kolarević.

"Ima više robe neko potražnje. Ne možemo da nosimo na pijacu, beremo svaki dan, ne možemo da beremo svaki drugi, propala bi. Tako da dajemo kad zaglavi, dajemo pošto-zašto", dodaje Sanja Nikolić.

Na beogradskim pijacama cena pet puta viša. Kilogram trešanja košta 600 dinara, kao cela gajbica od šest kilograma u Ritopeku. Zašto i kako cena toliko naraste za tih dvadesetak kilometara, najnejasnije je kupcima. Jasno je da i preprodavci imaju troškove, transport, zakup tezge, ali uglavnom nisu bili voljni da nam objasne svoju računicu.

Trešanja će biti još desetak dana, neće im cena padati iako prolaze, tvrde voćari. Ko ima novca, neka ih kupi, jer stigle su i kajsije, kruške, maline. Koštaju čak 1.000 dinara po kilogramu, a cene na pijacama ovog proleća teško padaju iako otkupna cena varira.

(Kurr.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track