Slušaj vest

Inovatori i preduzetnici u oblasti hrane i poljoprivrede imaju priliku da se prijave na programe podrške koje organizuju EIT Food, a koji su namenjeni razvoju i komercijalizaciji inovativnih rešenja u sektoru prehrambene industrije. Rok za prijave ističe 21. februara.

– Tražimo projekte koji doprinose održivosti prehrambenog lanca – od njive do trpeze. Ključna su rešenja za bolju iskorišćenost alternativnih proteina, smanjenje gubitaka hrane, efikasnije upravljanje vodama i navodnjavanje, razvoj regenerativne i precizne poljoprivrede, farmmenadžment, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnih procesa, ambalaže i bezbednosti hrane – kaže Todo Terzić, menadžer za regulatornu reformu u NALED-u.

On navodi da je prehrambena industrija jedna od ključnih grana ekonomije u Srbiji koja u spoljnotrgovinskoj razmeni učestvuje sa 8,2 milijarde evra, ali da se inovatori u ovoj oblasti suočavaju s brojnim izazovima – od validacije tržišta do komercijalizacije. Statistika pokazuje da se samo 3,4% startapa u EU bavi ovom industrijom, dok svega jedan od deset postane održiv biznis i dostigne višu fazu komercijalizacije.

traktor.jpg
Foto: Shutterstock

Program LAUNCH - Seedbed Incubator traje šest meseci i pomaže u identifikaciji komercijalnog potencijala inovacija, pružajući priliku za povezivanje sa kupcima, mentorsku podršku, učešće na evropskim networking događajima i finansiranje do 10.000 evra.

ACCELERATE - EIT Food Accelerator Network omogućava validaciju tehnologije i pripremu za komercijalizaciju, pružajući sredstva do 50.000 evra za implementaciju projekta, ekskluzivnu vidljivost kod partnera i grant od 3.000 evra za putovanja na networking događaje u Evropi.

SCALE - RisingFoodStars namenjen je startapima spremnim za skaliranje, nudeći pristup evropskoj mreži inovacija, vrhunsko mentorstvo i vidljivost na EIT Food flagship događaju NEXTBITE, uz mogućnost dodatnog finansiranja.


Podsetimo, NALED predstavlja Srbiju u regionalnoj mreži Food habova koju je pokrenuo Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), sa ciljem da se ubrzaju inovacije i u proizvodnji hrane i smanje emisije ugljen-dioksida, potrošačima pruže zdravije i pristupačnije opcije u ishrani i unapredi bezbednost hrane.

Biznis.kurir.rs