Mnogi to ne znaju, ali u Nemačkoj zapravo postoji potpora od preko 5.000 evra za vrtlarske radove. Svakako se isplati preduzeti nešto kako biste osigurali lep i negovan vrt.

Svatko ko ima vrt ili je odgovoran za njega, zna da se radi o celogodišnjem projektu. Dobro je znati da u Nemačkoj postoji subvencija od preko 5.000 evra za obavljanje vrtlarskih radova. Samo morate ispuniti nekoliko uslova.

U jesen, takođe, ima puno posla

U vrtu ima posla tokom cele godine. Zavisno od sezone, posao je više ili manje opsežan. Čak i u jesen vlasnici vrtova moraju paziti na nekoliko stvari. Ako imate osetljive biljke, morate im osigurati prezimljavanje i čuvanje na sigurnom. Travnjak treba pokositi i pograbuljati lišće.

travnjak.jpg
Shutterstock 

Subvencije će verovatno podstaći rad u vrtu

Dobra vest je da u Nemačkoj dobijate subvenciju od preko 5.000 evra za sav ovaj vrtlarski rad. To funkcioniše putem porezne prijave koju mnogi građani moraju da predaju. Ako ne želite ili ne možete sav ovaj posao obaviti sami, jednostavno možete potražiti stručnu pomoć.

Firme pejzažnog vrtlarstva obično nude sveobuhvatne usluge za održavanje vrta tokom cele godine. Ali subvencija nije ograničena samo na ovu vrstu posla. Svi koji žele preurediti ili proširiti svoj vrt, takođe, mogu iskoristiti ovu pomoć.

Ponavljajući vrtlarski zadaci kao što je košenje travnjaka, čupanje korova i slično spadaju pod stavku “usluge u vezi sa domaćinstvom” u poreznoj prijavi. Od poreza se može odbiti petina troškova.

Maksimalni limit je 20.000 evra godišnje, što znači da postoji porezna olakšica od 4.000 evra. Ostali radovi poput popločavanja terase ili postavljanja travnjaka u poreznoj prijavi spadaju u kategoriju obrtničkih usluga. Ovde je maksimalni limit 6.000 evra, što rezultira poreznom olakšicom od 1.200 evra.

shutterstock-1994481572.jpg
Shutterstock 

Ukupno dobijate subvenciju od 5.200 evra, koja se odbija od vašeg poreznog opterećenja. Treba napomenuti da se to ne odnosi na materijale kao što su kamenje i biljke, već na čisti rad.

Stoga je bitno da firme koje obavljaju radove u vrtu izdaju ispravan račun. Važno je znati: Ne postoji porezna olakšica ako plaćate posao u vrtu u gotovini.

BiznisKurir/Fenix-magazin