POČETNA PLATA 4.000 €, A RADNIKA NI ZA LEK: Svi uslovi obezbeđeni, posao siguran do penzije, radno vreme skraćeno i OPET NIŠTA
Foto: Shutterstock

POČETNA PLATA 4.000 €, A RADNIKA NI ZA LEK: Svi uslovi obezbeđeni, posao siguran do penzije, radno vreme skraćeno i OPET NIŠTA

Novčanik -

Nedostatak radnika je problem u mnogim industrijama, pa tako i u u Severnoj Rajni-Vestfaliji (NRW), a posebno u sektoru železničke industrije. Zbog toga vlasti nude mašinovođama i do 4.000 evra početnu platu, i obuku u trajanju od 12 meseci.

Kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za mašinovođama u nadolazećim godinama, "Landesprogramm Fokus Bahn", inicijativa vlade savezne zemlje i 11 železničkih kompanija za zapošljavanje osoblja, cilja na novu grupu: radnike sa nepunim radnim vremenom.

Prvi kurs počeće na jesen 2024. godine, u kojem će se osobe koje menjaju karijeru moći vanredno obučavati za mašinovođe, piše Fenix magazin.

Železnička industrija očajnički traži kvalifikovane kandidate za prekvalifikaciju za mašinovođe.

voz, mašinovođa
foto: Profimedia

- U vremenima nedostatka kvalifikovanih radnika potrebna je fleksibilnost. Poslodavci bi morali više pažnje da posvete željama i potrebama kandidata - kaže Heinrich Brüggemann, vođa projekta u Focus Bahnu.

Većina mašinovođa u Severnoj Rajni-Vestfaliji nema tradicionalnu obuku u železničkoj industriji, već dolaze iz drugih zanimanja i završavaju dvanaestomesečni kurs prekvalifikacije. To uključuje teorijske lekcije kao i praktične jedinice kao što su manevrisanje, rute vožnje i kontakt sa putnicima.

Nakon uspešne prekvalifikacije možete očekivati ​​početnu platu od oko 4.000 evra sa dodacima i siguran posao do penzije. Vanredna prekvalifikacija trajaće 16 meseci, s tim da će buduće mašinovođe morati da uče samo pet sati dnevno. Prvi kurs trebalo bi da započne u oktobru 2024. godine, javljaju vlasti NRW-a, prenose lokalni mediji.

evro
foto: Profimedia

200 migranata kvalifikovano za mašinovođe

Već pet godina 11 železničkih kompanija u Severnoj Rajni-Vestfaliji udružuje svoje napore u zapošljavanju osoblja u projektu "Fokus Bahn", koji državna vlada podržava milionima evra.

Projekat pokušava da uključi sve više radnika, a do sada 200 migranata koji su poslednjih godina došli u Nemačku već je kvalifikovano za mašinovođe, uključujući i kurs jezika.

Fokus Bahn se sada nada da će uspeti da privuče žene na posao mašinovođe, koji je do sada bio u muškom domenu.

BiznisKurir/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track