Iako cela porodica jedva čeka početak letnjeg raspusta, roditelji mlađe dece se krajem juna nađu u novoj situaciji – kako čuvati decu tokom radnog vremena?

Da je neophodno ispuniti raspust, naročito tokom radne nedelje, prepoznale su skoro sve edukativne školice koje tokom godina nude različit vid edukacija. U ponudi su “mini” i celodnevni kampovi u trajanju od pet dana, kao i kampovi na najpopularnijim izletištima i planinama širom zemlje. Takođe, sve češće razne školice organizuju dečija letovanja.

Istraživali smo koliko koštaju ovi programi.

Letnji kampovi pružaju deci priliku da tokom školskog raspusta iskuse nešto novo, razviju nove veštine i steknu prijatelje. Roditeljima, pak, pružaju kvalitetno čuvanje dece u periodu kada se ne ide u školu i nema produženog boravka.

priroda-kampovanje.jpg
Profimedija 
foto: Profimedija

U Srbiji su letnji kampovi sve popularniji i nude raznovrsne programe koji su prilagođeni različitim uzrastima i interesovanjima.

Među popularne spada Moj super raspust koji kampove organizuje na Goču u trajanju od šest dana – pet noćenja na bazi punog pansiona po ceni od 335 evra. Super kamp organizuje letnje ekskurzije u trajanju od sedam dana i šest noćenja, širom Srbije – na Kopaoniku, Bukulji, Divčibarama, Goču, Zlatiboru, Lepenskom viru, Zlataru, Kopaoniku, Rudniku, ali i letovanja za decu u Grčkoj. Cene ovih kampova kreću se od 299 evra pa naviše. Kamp koji se organizuje u Grčkoj košta 499 evra.

Međutim, pored ovih najpoznatijih kampova koji se organizuju tokom letnjih i zimskih raspusta, poslednjih godina većina edukativnih centara za decu radi isto – organizuje radionice tokom radne nedelje u prostorima u kojima inače drže edukacije.

Jedna od njih je i Logiscool koja organizuje letnje kampove na teme: Roblox Studio, Lego robotika, Mincraft misija, video produkcija i Android aplikacije.

Kako kaže koordinatorka ove školice, ideja je da se deca angažuju i na jedan zanimljiv način provedu svoj raspust, kao i da se roditeljima olakša da tokom radne nedelje ne brinu o tome gde su deca i kako provode vreme.

445445.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

- Kampovi će se održavati tokom celog leta, a u ponudi imamo celodnevne i poludnevne kampove. Poludnevni traju do 13 časova i deca tokom njih imaju neku od radionica. Kada su celodnevni kampovi u pitanju, za vreme njihovog trajanja imamo radionicu, ručak, nakon čega dolazi učiteljica i sa decom provodi kvalitetno vreme. Roditeljima i te kako znači to što mogu da ostave dete u kampu tokom radnog vremena - ističe koordinatorka.

Cena ovih kampova je 190 evra.

Škole jezika, poput Equilibrio, nude dvonedeljne kampove – školice jezika za đake od I do VIII razreda osnovnih škola, po ceni od 349 evra.

Dečiji inovacioni centar, takođe, tokom letnjih raspusta nudi petodnevne kampove tokom kojih deca imaju radionice iz robotike i programiranja, ali i izlete u prirodi, kao i posete muzejima, po ceni od 240 evra.

Većina školica prepoznala je potencijal (i uspela da ga unovči) u radionicama koje se održavaju tokom raspusta, naročito u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, gde veliki broj roditelja ne može da računa na pomoć u čuvanju dece.

BiznisKurir/Biznis.rs