RADNIM DANIMA 1.000, A VIKENDOM MINIMUM 500 RSD SKUPLJE: Vlasnici bazena nemilosrdno 'šišaju' ljude cenama i time krše zakon!
Foto: Shutterstock

RADNIM DANIMA 1.000, A VIKENDOM MINIMUM 500 RSD SKUPLJE: Vlasnici bazena nemilosrdno 'šišaju' ljude cenama i time krše zakon!

Novčanik -

Privatni bazeni sve su popularniji, ali vlasnici pojedinih krše zakon jer istu uslugu naplaćuju različito. Ove godine korigovali su svoje cenovnike dodatno, pa je vikendom brčkanje i 500 dinara skuplje.

Određena napomena u poslovniku bi mogla da bude opravdanje za više cene na bazenima, ali je vlasnici popularnih kupališta, uglavnom, nemaju.

Osim gradskih, odnosno javnih bazena, sugrađanima su na raspolaganju i privatni bazeni koji su postali popularni naročito tokom perioda korone. Međutim, ono što nije tako lepršava vest jeste da su cene ove godine drugačije. I to, kako smo na prvi pogled videli, za minimum 200 dinara, a negde i za 500.

dinari
foto: Shutterstock

Osim toga, vlasnici privatnih bazena drže se jedne prakse koja posebno ljuti građane, a to je da određenim danima ulaznice za bazen naplaćuju skuplje.

To ne bi smelo da se dešava

- Za istu uslugu ne mogu da se naplaćuju dve različite cene, ili preciznije isti proizvod ne može da ima dve različite cene, tako kaže zakon - kaže Marko Dragić, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS).

Prema njegovim rečima, i korišćenje bazena i sadržaja u akva-parkovima je usluga kao i svaka druga.

- Zamislite da flašica vode dva dana bude skuplja, pa da se vraća cifra po potrebi - navodi on.

Kako smo se i sami uverili, poznati otvoreni bazen na obodu Beograda, ove godine promenio je cenu korišćenja objekta, a da pritom uslugu nije unapredio. Štaviše, bilo je prijava povreda dece koja su se posekla na pločice ili šrafove od tobogana. Ceo inventar ovog mini akva parka je zreo za renoviranje, pa je upitno šta se tačno dobija za ovu ogromnu sumu.

srpski dinar, dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Celodnevne ulaznice za odrasle koje su ranije bile 800, ove godine koštaju 1.000 dinara. Taj iznos važio je ranije za vikend paket, koji je ove godine 1.500 dinara. Takođe, akva park ima i akciju, pa ulaz na bazen posle 15.30 časova košta 700 dinara, a vikendom 300 dinara skuplje.

To praktikuju i i ostali akva parkovi van Beograda, pa je jedan veliki i prilično posećen, tokom radnih dana ulaz naplaćivao 1.300 dinara po osobi za ceo dan, a tokom vikenda 400-500 dinara više za istu uslugu.

Poseban hit ovog leta su, takozvani, lux bazeni, na samom obodu grada, gde ulaz košta neverovatnih 2.500 dinara.

Ukoliko ogladnite i ožednite, spremite se za novi cenovni šok, jer ćete na istom tom bazenu kafu platiti 400 dinara, a burger i 1.900.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

- Šta se vikendom dobija više, odnosno radnim danom manje? Morala bi da postoji specifikacija, i obrazloženje usluge, u suprotnom, ovo je kršenje zakona - kaže Dragić.

Privatni bazeni sve popularniji

Iako su gradski bazeni povoljnija opcija, zbog često velikih gužvi i buke sve su popularniji privatni bazeni.

Radno vreme bazena je, uglavnom, od 10 do 19 časova. Cena dnevne ulaznice za odrasle osobe iznosi od 600 dinara pa na gore, dok je ulaznica za decu 300 dinara, pa i mnogo skuplje u zavisnosti od vrste bazena i udaljenosti, odnosno sadržaja.

BiznisKurir/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track