CENA KAFE NASTAVLJA DA OBARA REKORDE: Najavljuje se dalji rast u narednih mesec dana, ovo su glavni okidači poskupljenja
Foto: Kurir, Shutterstock

mnogi je vole

CENA KAFE NASTAVLJA DA OBARA REKORDE: Najavljuje se dalji rast u narednih mesec dana, ovo su glavni okidači poskupljenja

Novčanik -

Analitičari banke City predviđaju da bi rekordne cene kakaa i kafe mogle dalje da rastu, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uslove i očekivanu potražnju.

City očekuje da će se trgovina kakaom stabilizovati u rasponu od 9.000 do 10.000 dolara po metričkoj toni u naredne tri do četiri nedelje.

jutarnja kafa, kafa
foto: Shutterstock

Analitičari navode da će mlevenje kakaa, koje je rezultat prerade zrna i predstavlja merilo potražnje, biti jedan od ključnih faktora koji će verovatno odrediti da li će cene nastaviti da rastu, piše Seebiz.

Značajno smanjenje podataka o mlevenju u prvom kvartalu i pad obrade porekla mogli bi biti dovoljni da tržišta kakaoa u Njujorku i Londonu padnu za čak 25 procenata na raspon od 7.000 do 7.500 dolara.

- Ali ako je mlevenje kakaa samo neznatno smanjeno (kao što je bilo u četvrtom kvartalu 2023. godine) i izjave industrije impliciraju ograničen otpor potrošača, onda bi trgovci mogli brzo da ciljaju 11.000-12.000 dolara po toni - kažu analitičari banke.

kakao prah, kakao
foto: Shutterstock

Teški vremenski uslovi uticali su na proizvodnju u zapadnoj Africi, koja snabdeva oko 70 procenata svetske proizvodnje kakaoa. Dva najveća proizvođača, Obala Slonovače i Gana, nedavno su pogođeni kombinacijom jake kiše i vrućine.

EL NINJO

Suša povezana sa El Ninjom u velikom delu jugoistočne Azije, Indije, Australije i delova Afrike podržala je rast cena mekih proizvoda kao što su šećer, kafa i kakao poslednjih meseci, navela je holandska Rabobanka u svojoj godišnjoj prognozi za 2024. godinu.

El Ninjo, koji se vratio prošle godine, je prirodni klimatski obrazac koji nastaje kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stepeni Celzijusa iznad dugogodišnjeg proseka. To može otvoriti put za još oluja i suša.

U svojim izgledima za kafu, City ističe da bi cene mogle da porastu i kratkoročno i srednjoročno.

Fjučers kafe sorte arabika za isporuku u maju popeo se iznad ključne barijere od dva dolara po funti, dostigavši novi maksimum ove godine.

- Trenutni potez se u velikoj meri može pripisati toplotnom talasu u Vijetnamu koji je uticao na proizvodnju kafe Robusta i kao rezultat toga pružio podršku za prenošenje vrhunskih zrna kafe arabika - rekao je Akaš Doši, viši strateg za robu u City banci.

(Kurir.rs/Biznis.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja