SKUPLJI ČAK I OD BAKRA: Voće od kog se proizvodi najdraža poslastica će postati sve nepristupačnije, probijena granica od 9.000 $
Foto: YouTube/Al Jazeera Balkans, Shutterstock

loša žetva

SKUPLJI ČAK I OD BAKRA: Voće od kog se proizvodi najdraža poslastica će postati sve nepristupačnije, probijena granica od 9.000 $

Novčanik -

Kakao je nastavio rekordni niz – premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji – dok kriza u snabdevanju trese tržište.

Fjučersi su porasli za oko 50 procenata samo ovaj mesec i već su se više nego udvostručili ove godine. Loše žetve zbog lošeg vremena i bolesti useva kod zapadnoafričkih uzgajivača, gde se uzgaja većina svetskog kakaovca, i malo znakova olakšanja proizvodnje drugde, ostavili su industriju u škripcu.

Porast je poslao cene prema 10.000 dolara (9.230 eura) — nivou koji se čini nezamislivom pre samo nekoliko meseci — pa je kakao postao skuplji čak i od industrijskog metalnog bakra.

Kakao, kakao napitak
foto: Shutterstock

Rast cene kakaovca uticaće na veće troškove čokolade tokom cele godine. Uskršnja jaja već poskupljuju zbog prošlogodišnjeg skoka cena, a neki proizvođači smanjuju veličinu čokolade ili promovišu varijante s drugim sastojcima kako bi ublažili udarac.

ČAK 5,2 PROCENTA

Fjučersi su porasli čak 5,2 procenta na 9.400 dolara (8.676 evra) u Njujorku. Cene su nastavile rasti uprkos tome što je tehnički pokazatelj bio u području prekupljenosti veći deo poslednjih nekoliko meseci. Kakao u Londonu takođe je porastao.

- Čokolada bi mogla biti još skuplja za Vaskrs 2025. ako bolesti stabla kakaovca i loše vreme produže deficit usred visokih cena šećera - rekla je analitičarka Diana Gomes u belešci u petak.

Dok su cene skočile, špekulanti su se zapravo povlačili s tržišta. Otvoreni interes – broj nepodmirenih ugovora – pao je s vrhunca krajem januara, a upravitelji novcem smanjili su svoje neto bikovske opklade na najniži nivo u godinu dana u poslednjoj sedmici. To sugeriše da su fizički kupci možda odigrali ključnu ulogu u porastu cena.

(Kurir.rs/Capital)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja