DA LI VAM SE ISPLATI DA IDETE U TRST PO GARDEROBU I NAMIRNICE? Nekad su svi jurili glavom bez obzira, evo kakvo je stanje danas!
Foto: Thinstock

kupovina

DA LI VAM SE ISPLATI DA IDETE U TRST PO GARDEROBU I NAMIRNICE? Nekad su svi jurili glavom bez obzira, evo kakvo je stanje danas!

Novčanik -

Mnogi se sećaju kada su 80-ih po garderobu i nešto drugačije namirnice odlazili u Trst, ili su im roditelji pričali o šoping putovanjima u Italiju. Kod nas je sada to malo drugačije, ali mnogi građani Hrvatske, koji žive uz granicu sa Italijom ili Slovenijom, kažu da upravo u te zemlje odlaze po namirnice, ali i odeću - veći je izbor i jeftinije je.

Tako se ekipa N1 televizije iz Rijeke zaputila u Trst, u istu prodavnicu po iste namirnice, da vidi koliko se uštedi u zemlji u kojoj je prosečna plata znatno viša od one u Hrvatskoj, ali i kod nas.

Trst
foto: Shutterstock

Skupo, skuplje, najskuplje

- Preko je jeftinije - kažu mnogi.

Novinar N1 Zagreb ispitao je da li je zaista tako. Isplati li se Hrvatima i dalje da idu u kupovinu preko granice?

Kako bi istraživanje bilo merodavno, testirane su cene u istom trgovačkom lancu u Rijeci i Trstu.

Na popisu su toalet papir, jaja, hleb, mleko, kafa, ulje, testenina, brašno, šećer, sir, pola kile piletine i mleveno meso.

zamrzivač, frižider, namirnice
foto: Shutterstock

Prodavnica je srednje niže kategorije, u kojoj proizvode poznatih robnih marki ne možete da pronađete. Račun kupovine u Rijeci bio je 51 evro i 71 cent.

Sledeća stanica ekipe iz Rijeke je šoping meka bivše države, ali ovoga puta farmerke nisu u fokusu.

Pre šopinga popili su kafu u jednoj od najstarijih gradskih kafana. Cena je bila jedan evro.

Nakon okrepe, bacili su se na posao – isti lanac, isti proizvodi, a cene? Račun koji je u Hrvatskoj iznosio 51.71 evro, u Italiji je bio 45 evra i 36 centi.

Evro, Euro, Novac
foto: Shutterstock

Ako pogledamo na spisak i uporedimo cene, možemo da dođemo do zaključka da je sveže meso u Italiji značajno skuplje, a isto važi i za hleb. Ali, ostale namirnice su, ipak, jeftinije.

Najveće razlike u cenama odnose se na brendirane proizvode, odnosno proizvode poznatih robnih marki.

Dakle, računica je jasna, ali podložna interpretaciji. Ako planirate da potrošite manje od 120 evra, onda vam se odlazak u Trst isključivo zbog šopinga ne isplati.

evro, evri, novi evri
foto: Reuters

Ali, ako imate nameru da kupujete poznate robne marke i, pritom, da potrošite više od ovog iznosa, onda odlazak u Trst možda nije loša ideja.

kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja