PEGLE CRKAVAJU, A ĐONOVI NA OBUĆI PUCAJU: Potrošači se žalili na kvalitet robe čak 19.000 puta, posebno se pazite onlajn kupovine
Foto: Shutterstock

NADGORNJAVANJE

PEGLE CRKAVAJU, A ĐONOVI NA OBUĆI PUCAJU: Potrošači se žalili na kvalitet robe čak 19.000 puta, posebno se pazite onlajn kupovine

Novčanik -

Prošlo je tačno 10 godina od donošenja prvog Zakona o zaštiti potrošača, a deluje kao da se nije mnogo promenilo u borbi potrošača sa trgovcima. I dalje se kao i pre jedne decenije potrošači najviše žale na kvalitet obuće, bele tehnike, kućnih aparata, odeće i mobilnih telefona, a samo u toku prošle godine podneli su 19.000 prigovora.

Jedina razlika u odnosu na prethodne godine je što se građani sve više žale i na kvalitet nameštaja, pa se čak sedam odsto prigovora odnosi na ovu robu.

Kako za Kurir objašnjava Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača čak 80 odsto prigovora je bilo po mestu kupovine u prodavnici, dok se 10 odsto žalbi odnosilo na kupovinu preko interneta.

- Od tih žalbi 68 procenta su činili prigovori na robu, a 32 procenta na usluge svih vrsta, komunalne, telekomunikacione, usluge kablovskih operatera, zanatske usluge popravki, vodosnabdevanje, račune za električnu energiju, pogrešna čitanja stanja na strujomeru. Što se robe tiče tu se nije mnogo promenila struktura prigovora osim što se kupci više žale na kvaltiet nameštaja. Sad je pitanje da li je kvaltiet nameštaja opao ili se on više kupuje pa je zato više i prigovora - ističe Nikolić.

NA ŠTA SE KUPCI NAJVIŠE ŽALE:

- Kvalitet obuće (25% žalbi)

- Belu tehniku (12%)

- Kućne aparate (7%)

- Televizore (7%)

- Odeću (7%)

- Nameštaj (7%)

- Mobilne telefone (6%)

On dodaje da je na online kupovinu prošle godine otpalo 10 odsto ukupnih prigovora i da se ti prigovori odnose uglavnom na obuću i odeću, jer se to naviše kupuje preko interneta.

Zoran Nikolić, NOPS
foto: Beta

- Tu ima i deo koji se odnosi na prijem oštećenih stvari, odnosno kada vam kurir isporuči oštećenu robu, televizor ili belu tehniku. Svi prodavci ostavljaju rok od 24 sata da se prijavi bilo kakvo vidljivo oštećenje i možda je najpametniji savet da se roba prilikom prijema obavezno pregleda. Kako bi izbegli pritužbe ove vrste neki trgovci sami isporučuju robu i posebno naplaćuju dostavu i u tom slučaju izbegavamo potencijalnu mogućnost oštećenja - ističe Nikolić.

Prema njegovim rečima za proteklih 10 godina trgovci su postali svesni posledica ukoliko ne reše reklamacije u zakonskom roku.

- Taj nivo zastupanja potrošača je dobar i možemo da stavimo do znanja trgovcima da ćemo ako treba ići i do suda - naglašava Nikolić.

robna kuća, Nameštaj
foto: Shutterstock, Ilustracija

Podsetimo, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je nedavno da je u proteklih godinu i po dana tržišna inspekcija sprovela 5.000 kontrola i da je 40 odsto tih postupaka rešeno sporazumnim putem.

BROJKE

- 8 dana je zakonski rok u kome prodavac mora da odgovori na reklamaciju kupca

- 15 do 30 dana je rok u kome trgovac mora da reši reklamaciju

- 300.000 do dva miliona dinara iznosi kazna za trgovca koji kupcu ne odgovori na reklamaciju u zakonski predviđenom roku

- 500.000 dinara je maskimalna vrednost sudskog spora potrosača sa trgovcem na koji potrošač ne plaća sudsku taksu za tužbu i presudu

U Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine objašnjavaju za Kurir da je prodavac dužan da najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije odgovori potrošaču na reklamaciju.

- Trgovac bez obzira da li prihvata ili dobija reklamaciju, dužan je da potrtošaču da odgovor u kom će navesti da li prihvata reklamaciju, obrazloženje ako ne prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača o načinu rešavanja i konkretan predlog u kom roku će i kako rešiti reklamaciju ukoliko je prihvata. Rok za rešavanje reklamacije je 15 dana, odnosno 30 dana za nameštaj i tehničku robu, od dana podnošenja reklamacije - kažu u resornom ministarstvu.

Građani koji imaju pritužbu na nekog trgovca mogu podneti prijavu elektronskim putem tržišnoj inspekciji.

- Ukoliko nadležni inspektor u inspekcijskoj kontroli utvrdi prekršaj, donosi rešenje o otklanjanju nepravilnosti i podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, potrošač ima mogućnost da pokuša vansudsko rešavanje spora. Predlog za pokretanje postupka može uputiti preko pošte na adresu Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine ili elektronskim putem na internet stranici www.vansudsko.mtt.gov.rs. Takođe, svoja prava potrošač može da zaštiti i pokretanjem parničnog postupka pred nadležnim sudom. U postupku pred sudom u potrošačkom sporu, ne plaća se sudska taksa za tužbu i presudu ukoliko vrednost predmeta spora ne prelazi iznos od 500.000 dinara - pojašnajvaju u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine.

Bonus video:

05:20

POVEĆANA POTROŠNJA MOŽE BITI DEO KLINIČKOG SINDROMA! Stručnjaci smatraju da je prekomerna kupovina POSLEDICA OVOG POREMEĆAJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track