CENA POLOVNJAKA ZAVISI OD NEKOLIKO FAKTORA: Da li će biti poskupljenja polovnih vozila u 2024. godini?
Ilustracija/ Arhivska fotografija, Foto: Zorana Jevtić

CENA POLOVNJAKA ZAVISI OD NEKOLIKO FAKTORA: Da li će biti poskupljenja polovnih vozila u 2024. godini?

Novčanik -

Prošle godine u Srbiji je prodato nešto više od 260 "super automobila" koji koštaju između 150.000 i 200.000 evra.

Uvezeno je oko 25.000 i polovnih i novih putničkih vozila, što je za 3.000 više nego prošle godine. Da li će se trend rasta uvoza nastaviti i ove godine i kako će to uticati na cenu vozila?

Ako je neko želeo da kupi nov autobomil, u prethodne dve godine, morao je da čeka i do šest meseci kako bi auto stigao do Srbije. Auto industrija nije mogla da zadovolji potrebe svojih kupaca.

"Srećom situacija se prilično stabilizovala već krajem prethodne godine. Naša očekivanja su da ćemo ove godine i u narednom periodu imati veći broj prodatih vozila jer ćemo moći da zadovoljimo tražnju koja je bila u prethodne dve godine jer mi nismo imali dovoljan broj vozila", prodajni savtenik za automobile Irina Adamović.

automobil, kupovina automobila, polovni automobili, auto pijaca
foto: Shutterstock

"U poslednjih nekoliko godina zabeležila se slična prodaja novih i polovnih vozila, u prethodnih godinu dana karakteristično je to što smo prodali 250 polovnih, a 150 novih vozila", rekao je Nikola Momčilović iz auto-placa.

Još je rano da se priča o poskupljenju polovnih vozila u 2024. godini, ističu iz auto-placa.

"Što se tiče cena vozila u prethodnih godinu dana su se zadržavale slične cene vozila. U narednom periodu ne možemo sa sigurnošću da znamo da li će one da variraju, ali mislimo da će ostati u sličnom nivou", rekao je Momčilović.

Kada se formira cena za polovni automobil uvek se gleda nekoliko faktora, posebno kada je u pitanju uvoz iz neke evropske zemlje.

"Cena vozila uglavnom zavisi od opreme vozila, od stanja vozila, od carine i špedicije i transporta. Ove stavke koje sam nabrojao neće bitno promeniti cenu vozila kako polovnih, tako i novih", rekao je Momčilović.

Cene polovnih vozila koja nisu starija više od deset godina kreću se između 10.000 i 30.000 evra, dok cena novih vozila zavisi i od proizvođača.

"Formiranje cena funkcioniše po principu toga da ih preporučuje proizvođač, generalni uvoznik kada je konkretno tržište u pitanju", rekla je Adamović.

automobil, kupovina automobila, polovni automobili, auto pijaca
foto: Shutterstock

Auto-industrije su najavile povećan izvoz vozila i to će uticati na veću prodaju novih vozila u Srbiji, ističe prodajni savetnik za automobile.

"U prethodne dve godine imali smo rapidno povećanje cena, situacija se takođe i u tom smislu stabilizovala krajem prošle godine tako da sada tu očekujemo da neće biti većih promena i ono što je značajno da već imamo formirane akcijske cene sa značajnim popustima na koje su kupci navikli", dodala je Adamović.

Iz godine u godinu beleži se i veća prodaja električnih vozila, kao i automobila na hibridni pogon.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track