KOJE POLOVNJAKE SRBI NAJČEŠĆE KUPUJU? Opala prodaja, a evo kako će se KRETATI CENE i šta utiče na njih
Foto: Shutterstock

KOJE POLOVNJAKE SRBI NAJČEŠĆE KUPUJU? Opala prodaja, a evo kako će se KRETATI CENE i šta utiče na njih

Novčanik -

Građani Srbije najčešće kupuju automobile starije od 10 godina, sa dizel-motorom, iz Francuske i Nemačke, rezultati su analize portala "Polovni automobili".

Petar Veličković sa tog sajta kaže da je uočen pad prodaje "polovnjaka" zbog inflacije, rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku, ali i specifičnih okolnosti visokih troškova uvoza u Srbiji. Navodi da se u 2024. očekuje rast prodaje, po uzoru na situaciju na tržištu novih vozila.

Pad prodaje polovnih automobila nastavljen je i tokom 2023. godine širom Srbije, a građani su najčešće kupovali vozila starija od deset godina, sa dizel-motorom, rezultati su tradicionalne godišnje analize portala "Polovni automobili".

Veličković kaže za RTS da je Srbija u 2023. uvezla više od 132.000 polovnih automobila, što znači da je prodaja opala za skoro tri odsto u odnosu na 2022. godinu.

polovnjaci, polovni automobili, auto-plac
foto: Zorana Jevtić

"Nastavljen je trend pada prodaje polovnih vozila, a geopolitička situacija je glavni razlog. Krajem prošle godine desio se još jedan ratni sukob, uz već postojeći u Ukrajini. U mnogim državama je to napravilo ozbiljne posledice – inflaciju, nestabilnost cena i troškova života", ističe Veličković.

Navodi da je značajno i što su krajem septembra porasli troškovi uvoza polovnih automobila u Srbiju.

"Postoji određena procedura koja mora da se uradi da bi automobil mogao da bude registrovan i prođe tehnički pregled, a cena toga je skočila sa 7.000 na 12.000 dinara. Ujedno, država je našla način da naplaćuje ekološku taksu za automobile iz uvoza. I kada se sve to sabere, trošak po automobilu je porastao između 200 i 300 evra. Kada uračunamo troškove transporta i više", navodi Veličković.

Evropsko tržište "polovnjaka" – u Italiji pad, Francuska i Nemačka rastu

Na evropskom tržištu, najveći pad kupovine polovnih vozila zabeležen je u Italiji, skoro 11 odsto. U Španiji je pad prodaje sličan srpskom, u Austriji svega jedan odsto.

U Francuskoj i Nemačkoj, sa tržišta odakle Srbija uvozi najveći broj vozila, došlo je do rasta prodaje, za 24 i 8 odsto.

"U nekom trenutku, trendovi sa evropskog tržišta – odakle dominantno uvozimo polovne automobile – trebalo bi da budu prisutni i kod nas. Međutim, moramo biti oprezni, u Nemačkoj je pre nekoliko meseci pala cena ‘polovnjaka’, što se kod nas nije osetilo. Takođe, na formiranje cene u Srbiji značajno utiču i pomenuti skupi troškovi uvoza", kaže on.

U 2024. godini očekuje se stabilnije tržište

Prognoze i analize, tvrdi Veličković, ukazuju na to da bi tokom 2024. godine tržište polovnih automobila trebalo da se stabilizuje.

polovni automobili
foto: Shutterstock

"To je moguće ako se smiri inflacija i troškovi života, ali i ako se smire odnosi velikih sila. Tada bismo imali stabilniju situaciju na tržištu polovnih automobila, jer se nešto slično već dešava na nivou Evrope kada je reč o tržištu novih vozila", naglašava Veličković.

Iznenađuje ga što je rast prodaje novih automobila veći za 11 odsto. U Italiji je kupovina porasla za skoro 19, a u Francuskoj i Nemačkoj za 16 i 7 odsto.

Srbija veruje "dizelašima", ali se trend polako menja

Građani Srbije su tokom 2023. najčešće kupovali vozila koja su proizvedena između 2007. i 2011. godine, oko 43 odsto, a preovladavali su automobili sa dizel-motorom (64,5 odsto).

"To su preslikani podaci iz 2022. godine. Mi smo okrenuti polovnjacima koji su stari od deset godina i imaju euro 3 ili 4 normu. Bilo je najava da će od 1. januara ta vozila ukinuti, ali do toga još nije došlo. Ako se to dogodi, ostaćemo bez značajnog dela tržišta polovnih vozila iz uvoza", smatra portparol "Polovnih automobila", uz napomenu da će slična vozila koja su već registrovana i voze se u Srbiji moći nesmetano da se prodaju.

Ukazuje i da se karakteristika okrenutosti tržišta ka vozilima sa dizel-motorom menja sa rastom cene dizel-goriva.

(Kurir.rs/RTS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track