CENE UOČI BOŽIĆA EKSPLODIRALE: Evo koliko je novca potrebno za pripremu POSNE TRPEZE za BADNJI DAN
Foto: Shutterstock

POSKUPLJENJE

CENE UOČI BOŽIĆA EKSPLODIRALE: Evo koliko je novca potrebno za pripremu POSNE TRPEZE za BADNJI DAN

Novčanik -

Badnji dan i veče provode se u krugu porodice, u svom domu, a najvažniji običaj je da se svi članovi okupe za trpezom koja je uvek posna.

Običaj je da se izjutra polazi po badnjak, a da žene ostaju kod kuće i pripremaju večeru i hranu za Božić. Prodavci na pijacama su već sada izneli širok asortiman orašastog i suvog voća, dok ribarnice obiluju raznim vrstama ribe. Na tezgama su badnjaci i pšenica a cene su od 150 do čak 1.000 dinara za veći badnjak. Žito u saksiji je 200, a slama do 150 dinara. Što se tiče hrane na trpezi, za Badnje veče će se služiti posna hrana jer se tada i završava božićni post.

Posni pasulj i pečena ili pržena riba su neizostavni deo. Ove godine kilogram šarenog pasulja košta od 350 (cena u marketima) do 500 dinara (cena na pijacama u Beogradu). Cena ribe oscilira, naročito za vreme posta kada poskupi i do 50 odsto. Na Badnji dan se unosi badnjak, simbol zdravlja i izobilja. Takođe, na trpezi se moraju naći određene namirnice koja imaju svoju simboliku.

Badnji Dan, Badnjak, Badnje Veče
foto: Dado đilas

Od jela se sprema pasulj, riba, posna pita i služi se kiseli kupus. U nekim krajevima se služi i pečena bundeva. Veruje se da se pasulj jede za duše pokojnika, pa se on na trpezi nalazi kako bismo se povezivali sa precima. Neizostavan deo trpeze su med i orasi, suve šljive i jabuke. U toku dana domaćica stavi u jedno sito sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha, jabuka i to sve stoji u vrhu stola gde se večera.

Kilogram šarana u marketima košta 600, dok je pastrmka za 100 dinara skuplja. Cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama je 990, dok je orada 1.480 dinara. Kada je reč o ceni soma, zamrznuti košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Što se tiče deserta, obično se poslužuje suvo i sveže voće, orasi i sitni kolači.

Cena suvog voća je prošle godine skočila od 50 do 100 dinara, zavisno od vrste. Na beogradskim pijacama ono itekako drži cenu, pa tako za samo 100 grama suvih šljiva ili smokvi morate izdvojiti čak 300 dinara. Suvo grožđe i urme mogu se naći po ceni od 500 dinara po kilogramu. Tu su i suve višnje, breskve i sušena dunja, sve koštaju isto - 1.000 dinara za kilogram, što iznosi 100 dinara za 100 grama ovog ukusnog voća. Za sušene kajsije, treba platiti 1.250 dinara po kilogramu.

Na Badnje veče se ne izlazi iz kuće, niti se kome šta daje i pozajmlje Ne spava se dok badnjak ne pregori Jedu se orasi samo za posnom trpezom, ne ostalih dana Božića. Za Božić se ne jedu pačetina, ćuretina i piletina, jer, kako se veruje, živina zemlju baca iza sebe Kada se unosi slama, ne nose se prljave čarape, već se obuvaju čiste Ne rade se teški poslovi. Pazi se šta se radite, jer se veruje da će se to raditi cele godine.

Cena ribe, riba
foto: Stefan Stojanović/Mondo

Cene namirnica za posnu trpezu

Suve šljive, 100 g 230-300 dinara

Suva kajsija, kg 1.250 dinara

Suve smokve, 100 g 200-300 dinara

Suvo grožđe, 100 g 100 dinara

Urma, 100 g 100-150 dinara

Orasi, 1 kg 1.200- 1.700 dinara

Banane, 1 kg 170-210 dinara

Jabuke, 1 kg 100-160 dinara

Pomorandže, 1 kg 100-200 dinara

Budneva, parče 100 dinara

Sitni kolači, 1 kg 1.000 dinara

Pasulj, 1 kg 350- 500 dinara

Šaran, 1 kg 700 dinara

Pastrmka, 1 kg 600 dinara

Pita 1 kg 700-900 dinara

Vino, buteljka 700 dinara

Rakija, litar 1.000 dinara

Sokovi 600 dinara

Kada se podvuče crta, priprema trpeze za Badnje veče, za četvoročlanu porodicu, izaći će minimalno 8.200 dinara.

Kurir.rs/Espreso

Bonus video:

03:45

CENE HRANE SE NEĆE VRAĆATI NA STARO Analiza stručnjaka nakon vesti da INFLACIJA USKORO PADA: Ovo je čudna stvar kod EKONOMIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track