OVA DEVOJKA TROŠI SAMO 120 $ MESEČNO ZA NAMIRNICE: Uštedela je čak 400.000 zelenih novčanica, a OVO su trikovi kojima se služi!
Foto: Shutterstock

saveti za uštedu novca

OVA DEVOJKA TROŠI SAMO 120 $ MESEČNO ZA NAMIRNICE: Uštedela je čak 400.000 zelenih novčanica, a OVO su trikovi kojima se služi!

Novčanik -

Finansijska savetnica Karli DeFelis, koja ima 38 godina, tvrdi da troši samo 125 evra na namirnice tokom mesec dana. Otkad je počela da vodi onlajn kurs o ličnim finansijama, naučila je kako da raspolaže velikim i malim novcem. Između diplomiranja 2008. godine i svog 26. rođendana, otplatila je čak 35.000 dolara duga i skupila više od 100.000 dolara.

Sadašnja menadžerka u kovorking prostoru u Ostinu u Teksasu DeFelis, povećala je taj broj na 400.000 dolara u gotovini i investicijama, a čak ne zarađuje više od 58.000 dolara na godišnjem nivou, što je njena trenutna plata.

Međutim, postavlja se pitanje na koji način ona nastavlja da praktikuje metode budžetiranja koje su joj pomogle da izađe iz dugova i omogućile da stvori bogatstvo.

dolar, dug, novac
foto: Profimedia

Uzećemo u obzir da je DeFelis u septembru potrošila samo 123,65 dolara za namirnice.

- Procenjujem da trošim nekoliko hiljada manje od prosečne osobe tako što sam namerno zapisivala svoje obroke i planirala šta ću jesti tokom nedelju dana. Moj tajni savet je da uvek imate listu namirnica - kaže DeFelis.

Planiranje obroka i izbegavanje impulsivnih kupovina

Karlin novac za namirnice dolazi iz njenog sedmičnog diskrecionog budžeta od 120 dolara, koji ona nosi u gotovini.

- Ovo smatram operativnim troškovima. Stoga, prvo kupujem ono što mi je potrebno, odnosno namirnice, benzin, a onda sve ostalo može da se odnosi na druženje sa prijateljima, možda nova košulja ili mali poklon - ističe ona.

dolari, novac
foto: Profimedia

To podrazumeva da ako želi da se zabavi, pridržavanje budžetu za namirnice je nešto od čega ne sme da odstupa. Ona počinje tako što planira sve svoje obroke za nedelju dana, što uključuje ogromne večere, koje može da pripremi unapred.

Jedan od njenih menija uključuje žitarice za doručak, sendvič od ćuretine, čips i jabuku za ručak, kao i losos, avokado i pirinač za večeru.

Sastojci koji su neophodni Karli da sastavi te obroke za nedelju dana, zapisani su u istom dnevniku koji koristi da prati svoj budžet, kao i na listi koja je neizostavna prilikom kupovine u prodavnici, koju proveri dvaput.

Jednom kada proveri svoju listu i utvrdi da je na njoj sve što treba da jede tokom nedelje, ona se striktno pridržava iste i izbegava kupovine koje bi joj poremetile budžet za namirnice.

zamrzivač, frižider, namirnice
foto: Shutterstock

- Ključ je u tome što kupujem samo stavke na listi, tako da mi ovo pomaže da izbegnem impulsivne kupovine - navodi ona.

Takođe, služi se istom taktikom kada je reč o budžetiranju večera ili pića sa prijateljima, što iznosi 50 evra za septembar.

- Veoma sam proaktivna, uvek napravim mnogo planova. Ne moram mnogo da trošim da bih se zabavila sa prijateljemima. Mogu da razgovaram od srca i izgradim odnos sa prijateljema i potrošim, otprilike, četiri dolara. Bilo da se radi o namirnicama ili noćnom izlasku, ako razmišljate o tome na šta trošite, manje je verovatno da ćete trošiti na stvari koje vam na kraju nemaju značenje - kaže DeFelis.

porodica, večera, deca, porodični odnosi
foto: Shutterstock

Takođe, naučila je kako da bude izuzetno društvena, a da u isto vreme bude i dobar štediša.

- Mislim da sam načinom na koji sam pronašla ravnotežu shvatila da je važno da provodim vreme sa mojim prijateljima - zaključuje Karli.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track