NEKAD JE OVO BILA JEFTINA HRANA, A DANAS LUKSUZ KOJI KOŠTA K'O SVETOG PETRA KAJGANA! Sirotinjska namirnica drastično poskupela!
Foto: Profimedia

papreno

NEKAD JE OVO BILA JEFTINA HRANA, A DANAS LUKSUZ KOJI KOŠTA K'O SVETOG PETRA KAJGANA! Sirotinjska namirnica drastično poskupela!

Novčanik -

Mast i čvarci su nekada bili "sirotinjska hrana", a danas su postali pravi luksuz!

Ovi proizvodi su nekada bili dostupni svima jer im je cena bila niska, međutim, danas im je iznos znatno skočio te kilogram čvaraka košta i preko 3.300 dinara na pijacama, dok je njihova cena u marketima od 2.200 do 2.500 dinara. Međutim, nisu samo čvarci poskupeli, nego su potrošači primetili i skok cene masti.

Naime, u marketima se kilogram masti može kupiti od 500 do 600 dinara. Minule godine ova namirnica mogla se naći za 100 dinara jeftinije, međutim ove sezone je poskupela.

mast, svinjska mast, priprema hrane, zdravlje
foto: Shutterstock

- Nekada je mast bila jeftinija od ulja. Koristili smo je dosta više, naročito na selu. Mnogi nisu ni kupovali ulje, a danas je mast baš na ceni. Litar ulja može da se kupi od 140 do 150 dinara, a kilogram masti čak četiri puta skuplje - priča nam Beograđanka koja je zatečena ovom cenom u jednom supermarketu.

Čvarci
foto: Rina

Ono o čemu se dosta vodi polemika ovih dana je i cena čvaraka u malim pakovanjima. U hipermarketima se pakovanje domaćih čvaraka može kupiti za čak 530 dinara. Prethodne nedelje na društvenim mrežama se pojavila i fotografija iz jednog marketa u kome se čvarci navodno prodaju i na komad.

Međutim, ispostavilo se da je fotografija fotošopirana. Sa originalne fotografije, na kojoj je istaknuta cena od 287,40 za 100g proizvoda, uklonjeni su brojevi 2 i 8, a u nazivu i količini artikla je uklonjeno "rinfuz" i dodato "na komad".

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:56

Prasetina u Toskani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track