SVE MANJA TRAŽNJA ZA PEČENJEM, CENE OTIŠLE U NEBESA: "Žene neće da spremaju, muškarci nemaju para" Jagnjetina prešla 3.000 dinara
Foto: Profimedia

cene pečenja u srbiji

SVE MANJA TRAŽNJA ZA PEČENJEM, CENE OTIŠLE U NEBESA: "Žene neće da spremaju, muškarci nemaju para" Jagnjetina prešla 3.000 dinara

Novčanik -

Za kilogram prasetine ove jeseni platićete 2.830 dinara, dok jagnjeće pečenje košta nešto više, odnosno 3.150 dinara na Palilulskoj pijaci u Beogradu.

Iako je sezona slava uveliko počela, potražnja za pečenjem na Paliluskoj pijaci nije se značajno promenila. Prema rečima prodavca, građani se većinski samo raspituju, ali nikako da odreše kesu.

- Raspituju se, ali narod nema nešto posebno para. Izgubile su se i porodice, izgubilo se druženje, izgubilo se sve. Žene više neće da spremaju, muškarci nemaju para da plate. Niko nema vremena ni da slavi. Ništa više nije kao što je bilo - ističe prodavac Toma.

Takođe, zaključuje da se najviše prodaje presovano pečenje prasetine, čija je cena 4.500 dinara po kilogramu.

pečenje
foto: Kurir

Ove godine, potrošači se više opredeljuju za pripremu tradicionalnih jela kod kuće, izbegavajući kupovinu gotovih pečenja. Ovaj trend je možda rezultat promene životnih navika tokom pandemije.

Beograđanin Marko P. posećuje pijace uoči slave koju slavi i tamo kupuje sve što mu je potrebno. Tako mu je ovog puta zatrebalo pečenje, pa je svratio do tezge da pazari:

- Obično sam spremam pečenje kod kuće, ali ove godine sam odlučio da, ipak, kupim na pijaci. Iznenadio sam se kad sam video da je prasetina skoro 3.000, ali sad nemam izbora.

prasetina
foto: Kurir

Cene pečenja variraju od mesta do mesta

U Višnjičkoj Banji cena prasetine je 2.050 dinara, dok je u Južnobanatskom okrugu cena za praseće pečenje 1.700 dinara, a za jagnjeće 2.000.

U Mladenovcu možete pronaći pečenu prasetinu po ceni od 2.000 dinara, a jagnjetinu za 2.300, dok se u Kruševcu praseće pečenje vrednuje 1.900 dinara, a jagnjeće 2.200.

Meso, Pečenje
foto: Shutterstock

Podsetimo, prošlogodišnje cene pečenja bile su u velikoj meri niže, u odnosu na ovu godinu. Na pojedinim pijacama u Beogradu praseće pečenje bilo je oko 1.900 dinara, dok je jagnjetina mogla da se pazari za oko 2.400.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja