RIBA KOJU SRBI NAJVIŠE KUPUJU ZA SLAVU SKORO 100 ODSTO SKUPLJA Sad biraju ovu: Prodavac otkrio KAKO DA ZNATE DA JE SVEŽA
Foto: Rina.rs

RIBA KOJU SRBI NAJVIŠE KUPUJU ZA SLAVU SKORO 100 ODSTO SKUPLJA Sad biraju ovu: Prodavac otkrio KAKO DA ZNATE DA JE SVEŽA

Novčanik -

Uveliko je počela sezona slava, a uskoro nas očekuje i veliki Božićni post koji traje od 28. novembra do 6. januara 2024. godine. U toku celog ovoga posta pravilo je da se ne jede meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim sredine i petka koji se poste "na vodi".

Što se tiče ribe, ona se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog postaje strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti "na vodi".

Shodno tome MONDO je posetio jednu beogradsku gradsku pijacu i otkrio koju ribu Srbi najviše kupuju za vreme slava i posta, kako se kreću cene, ali i kako da prepoznate svežu ribu.

Aljaska, ćišćenje ribe, riba, Uplatnice, Prevara
foto: Shutterstock

"Srbi uglavnom najviše kupuju šarana i soma, međutim pošto su som i šaran veoma poskupeli, skoro pa 100 odsto, tako da su se oni okrenuli pastrmci, oradi, brancinu - više morskom program nego rečnom", objašnjava Nemanja iz lokalne ribarnice.

Ipak, kako ističe prodavac, naša riba je daleko kvalitetnija od one koja je uvežena iz Češka, Mađarske i Hrvatske. Na pitanje kako prepoznati svežu ribu, Nemanja objašnjava:

"Ili pomoću škrga koje se nalaze u glavi ribe koje moraju da budu jarko crvene ili po očima koje moraju da budu bistre kao da je u pitanju živa riba. Takođe, u slučaju rečne ribe ne sme da se kupuje riba bez sluzi. Sluzava rečna riba je sveža", savetovao je sagovornik.

Takođe, sveži fileti ne smeju imati jak miris. Ukoliko fileti imaju užegao ili pojačan "riblji" miris nisu za upotrebu. Konkretno trenutna cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480. Kada je reč o ceni soma iz druge ribarnice su nam rekli da zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade.

(Kurir.rs/MONDO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track