ZA 20 GOSTIJU MINIMUM 50.000 DINARA! Ovo je detaljan cenovnik za pripremu slavske trpeze, evo šta se više isplati
Foto: Shutter

sezona slava je počela

ZA 20 GOSTIJU MINIMUM 50.000 DINARA! Ovo je detaljan cenovnik za pripremu slavske trpeze, evo šta se više isplati

Novčanik -

Sezona slava je već počela, a za njenu pripremu ove godine moraćemo da izdvojimo mnogo više novca nego lane, jer su mnoge namirnice od prošlogodišnje proslave dosta poskupele. Najviše su otišle cene suhomesnatih proizvoda, sireva i kačkavalja, ali i roštilj mesa i pečenja.

- Kada kupujem za slavu mahom pratim cene na akcijskom sinženju. Nemamo puno gostiju, ali dok dođu najbliži rođaci i prijatelji okupi se nas dvadesetak. Tako će biti i ove godine, pa računam da će mi samo za pripremu trebati oko 50.000 dinara. Tu ne računam ajvare i drugu zimnicu koju sam već ranije pripremila - kaže Mirjana S. iz Beograda.

Najveći izdatak je meso koje je prilično poskupelo. Kilogram prasećeg mesa žive vage u Leskovcu košta od 350 do 400 dinara, toliko je i u Šumadiji, dok je na severu zemlje oko 440 dinara. Jagnjetina je skuplja i na jugu Srbije se nudi od 420 do 480 dinara po kilogramu žive vage, dok se u Subotici može naći za 450.

Porodica, Slava, Porodično Okupljanje
foto: Profimedia

Domaćini se retko odlučuju da za slavsku trpezu kupuju celo jagnje ili prase, kažu, to je prevaziđeno. Umesto toga mnogi kupe prase ili jagnje pa ga nose u pečenjaru, što dodatno košta.

- Kada se sve stavi na papir, od klanja do serviranja, izgleda da se, ipak, više isplati uzeti sve gotovo - kažu u jednoj subotičkoj pečenjari.

KOD PIĆA NEMA UŠTEDE

Kod pića je teško uštedeti čak i ako se izvuku zalihe domaće rakije i vina. Račun teško da može da bude manji od 8.000 dinara za pivo, vini i kratka pića. Ceh često bude i veći. Teško da može slava da se proslavi bez gajbe piva, nekoliko flaša crnog i belog vina, gaziranih i negaziranih sokova i kisele vode.

Kilogram prasetine, međutim, u zavisnosti od kraja Srbije gde se pazari, košta od 1.800 do 2.200 dinara, dok se za jagnjetinu plaća od 2.300 do 2.600. Ni roštilj nije mnogo povoljniji i kilogram staje oko 1.500 dinara. Iskustvo pokazuje da je za svakog gosta potrebno oko 300 grama mesa, pa ako za trpezom imate 20 gostiju biće potrebno bar šest kilograma pečenja. Tako će mesni deo slavskog menija domaćine koštati oko 100 evra.

Sarma

Slava se naravno ne može zamisliti ni bez sarme ili punjene paprike. Za 20 gostiju uobičajeno je da se uvije bar 40 sarmi, a za tu količinu neophodno je bar dva kilograma mlevenog mesa, čija je cena oko 800 dinara po kilogramu. Uz suvo meso, trošak za ovaj specijalitet će na kraju izaći na bar 3.000 do 4.000 dinara.

Meso, Pečenje
foto: Shutterstock

Goste najčešće dočeka trpeza puna raznih đakonija, pa pored pečenja i sarme, tu su još i razne salate, kiflice, pite, meze... Kilogram pečenice ne može u supermarketima da se nađe ispod 1.000 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.000 i to ako se slučajno nađu na akciji. Za sve to treba pripremiti još 4.000 do 5.000 dinara.

Na račun treba dodati i trošak za testa. Dva kilograma pite staje minimum oko 1.000, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara. Savremene domaćice nemaju vremena da pravekolače, pa ih maho poručuju. Najpovoljniji u Beogradu se oko 1.500 dinara, dok im cena ide i do 3.500. Za 20 gostiju treba kupiti najmanje tri kilograma.

kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track