SRBI ZARATILI OKO CENE AJVARA: Jedni se pitaju zašto košta 1.000 dinara, a drugi imaju teoriju kako da prepoznate pravi DOMAĆI!
Foto: Kurir TV, Shutterstock

ove godine poskupela i paprika i javar

SRBI ZARATILI OKO CENE AJVARA: Jedni se pitaju zašto košta 1.000 dinara, a drugi imaju teoriju kako da prepoznate pravi DOMAĆI!

Novčanik -

Potrošači u Srbiji danima pričaju o ceni paprike koja po kilogramu u marketima i na pijacama košta od 200 do čak 330 dinara, kao i o ceni ajvara gde tegla pravog domaćeg ajvara dostiže iznos od 1.400 dinara na pojedinim tezgama na pijacama ili kod samih prozvođača.

Stručnjaci za Kurir su objasnili da je cena paprike visoka zbog loše godine za povrće, ali i zbog troškova nafte, radne snage i navodnjavanja te je samim tim skočila i cena ajvara.

Međutim, potrošači polemišu o tome otkud razlika u ceni od minimum 700 dinara jer se u pojedinim marketima tegla ajvara može naći već od 350 dinara, dok je u nekim drugim čak 1.000 dinara.

paradajz sos, ajvar, korpa, supermaket, kupovina
foto: Shutterstock

Naravno, cenu proizvoda diktira sam proizvođač, ali i veličina tegle, međutim, pojedini potrošači su se na društvenim mrežama pitali i kako prepoznati pravi domaći ajvar ako zanemarimo visoku cenu.

- I kako ovaj ajvar 350, a naš 1.000 dinara - glasila je jedna objava na društvenoj mreži X (Tviter) koja je pokrenula lavinu komentara.

ajvar
foto: Printskrin Tviter

- Gde ga nađe za 350 - glasi jedan od komentara, dok je drugi korisnik ove mreže objasnio da su jeftiniji ajvari navodno napravljeni od barene paprike te da takav ajvar ima veći sadržaj vode od klasičnog ajavara, a samim tim nema ni isti kvalitet i klasičan ukus kao pravi domaći ajvar.

Domaćica Danijela K. kaže za Kurir da se pravi domaći ajvar pravi isključivo od pečenih mesnatih paprika.

Ajvar
foto: Kurir televizija

- Mnogi ajvari sadrže i plavi paradajz kao i obični paradajz. Međutim pravi domaći ajvar ima samo papriku. Neko tu stavlja i ljute papričice, ali ništa osim paprike. Njih pečemo na plotni. Zatim ih ostavimo u najlonske kese koje izbockamo i ostavimo da se procede. Paprike oljuštimo, izvadimo semenke i peteljke i čistu je meljemo na mašini za meso. U šerpu gde kuvamo ajvar pored mlevenih paprika stavljamo o ulje, sirće, so, šećer i pržimo uz konstantno mešanje.

Kada sklonimo sa vatre dodajemo konzenrvans. Tegle sterilišemo, sipamo ajvar, dobro zatvorimo i čuvamo na suvom i tamnom mestu - kaže Danijela K. i dodaje da je prilikom kupovine ajvara u marketima možda jedini pokazatelj pravog kvaliteta cena proizvoda.

- Najbolje je kupovati od proverenih domaćih proizvođača jer vam to garantuje da je proizvod kvalitetniji.

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

PRAVI LESKOVAČKI AJVAR SPREMA SE SAMO OD OVE VRSTE PAPRIKE! Jedan od četiri sertifikovana proizvođača otkriva TAJNE CRVENOG BLAGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track