SAŠA ZARAĐUJE 120.000 MESEČNO, A RADI POSAO KOJI IMA SAMO JEDNU MANU: "Posle gimnazije nisam hteo na fakultet, nisam se pokajao!"
Foto: Shutterstock

ova profesija sve popularnija

SAŠA ZARAĐUJE 120.000 MESEČNO, A RADI POSAO KOJI IMA SAMO JEDNU MANU: "Posle gimnazije nisam hteo na fakultet, nisam se pokajao!"

Novčanik -

Radim kao pica majstor u jednom restoranu nešto više od godinu dana i mesečno zaradim do 120.000 dinara, kaže za Kurir Beograđanin Saša N. (23).

- Posle srednje škole odnosno gimnazije koju sam završio nisam hteo da idem na fakultet. Planirao sam da završim neki kurs, ali drug mi je preporučio da odem na obuku za pica majstora jer se taj posao baš isplati. Dugo sam razmišljao, ali nisam imao šta da izgubim pa sam otišao na obuku. Bilo sam na obuci tri meseca i stekao odlično iskustvo. Nisam se pokajao posle toga sam počeo da radim u jednom malom restoranu i kao početnik sam dobio 80.000 dinara platu - priča nam Beograđanin i dodaje:

pica, picerija
foto: Shutterstock

- Odnedavno radim u jednom poznatom prestoničkom restoranu gde moja mesečna zarada izađe i do 120.000 dinara. Imam sve smene od po osam rati i odlične uslove. U početku je samo nezgodno što si stalno pored peći, ali kasnije se navikneš. Dešavalo mi se da se opečem, ali vremenom se stekne i veština i praksa. Sad picu spremam za deset minuta. Tajna dobre pice je u testu, a sve ostalo je manje-više standardno. Svakome bih preporučio da proba, pa ako mu se ne svidi bar nauči da napravi picu za sebe i svoje društvo, a što se tiče posla uvek ga ima i zarada je dobra - poručio je naš sagovornik.

Inače, pica majstor je profesija za koju u Srbiji ne postoji zvanično formalno obrazovanje, a gde se zapravo obučava sve više mladih u našoj zemlji. Potencijalno visoka zarada, zanimljiv posao i mogućnost da se stiče znanje su motivi koji privlače sve više kandidata da se prevalifikuju iz drugih zanimanja.

Među njima je najviše kuvara, ali se poslednjih godina i pekari prebacuju u ovu struku, da bi izbegli rad u trećoj smeni.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track