SKOČILA CENA NAJPRODAVANIJEG PROIZVODA U SRBIJI: Evo koje su posledice i koliko će to uticati na kućni budžet građana
Foto: Shutterstock

poskupljenja iz kine

SKOČILA CENA NAJPRODAVANIJEG PROIZVODA U SRBIJI: Evo koje su posledice i koliko će to uticati na kućni budžet građana

Novčanik -

Svedoci smo da cene u poslednje vreme sve češće idu naviše, tako je u Kini zabeležen porast cene celuloze, što može značajno da utiče na rast cene toalet-papira i ubrusa u Evropi.

Proizvođači toalet-papira, ubrusa, maramica i drugih proizvoda od celuloze zatečeni su iznenadnim porastom cene osnovne sirovine koju koriste u proizvodnji.

Znatno poskupljenje ove sirovine uticaće i na krajnje proizvode, a reakcija velikih proizvođača je različita, gde neki od njih već prave ogromne zalihe celuloze. U Kini je celuloza bila vrlo jeftina, a upravo od nje potiče ovo naglo poskupljenje, što je izazvalo različite reakcije na tržištu. Ubrzo su usledile najave o zatvaranju određenih fabrika, a zatim i trend rasta zaliha celuloze. Čitava ova fama bi mogla da rezultira podizanjem cene toalet-papira za neverovatnih 40 odsto.

Toalet Papir
foto: Profimedia

Nagli rast cene bi mogao da dovede i do prekida u lancu snabdevanja velikih fabrika, što neminovno utiče na porast cene kvalitetnih ubrusa i papira od stoprocentne celuloze.

Upozorenje dolazi od TTO BMA (Trusted Providers of Global Pulp Market) koji vodi evidenciju o svetskom tržištu celuloze i istražuje buduće predstave cena ove sirovine. Uzimajući u obzir da svi proizvođači zavise od stanja tržišta u Kini, digla se panika zbog opasnosti da će ovo poskupljenje uzdrmati čitavu Evropu.

Toalet papir
foto: Printscreen

Vodeći se činjenicom da sirovine čine samo 60 odsto od ukupne cene proizvoda, ne znači da nema mesta brizi, jer energija, koja je uključena u cenu i do 40 odsto, u neverovatnoj meri poskupljuje do kraja godine.

Presija na proizvođače je ogromna, ponašanje na tržištu zavisi od cene sirovine, a najave nam pokazuju da ovaj porast cena nikoga neće preskočiti.

Imajući u vidu činjenicu da se radi o jednom od najprodavanijih proizvoda u Srbiji, ova vest će sasvim sigurno uspaničiti građane i negativno uticati na njihov budžet.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track