NASTAVNICIMA STIŽU VEĆE PLATE: Osim najavljenih 10 % u januaru, dobiće još jedno povećanje, evo ko će dobiti najviše
Foto: Shutterstock

čeka se potisivanje protokola

NASTAVNICIMA STIŽU VEĆE PLATE: Osim najavljenih 10 % u januaru, dobiće još jedno povećanje, evo ko će dobiti najviše

Novčanik -

Reprezentativni sindikati u prosveti odlučili su da prihvate predlog Vlade Srbije i odustanu od štrajka najavljenog za 16. oktobar. Takozvanim "Protokolom" koji je Vlada ponudila, definišu se obaveze države koje uključuju i rast plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto od januara 2024. i uvećanje koeficijenta za obračun plate razrednim starešinama sa četiri na sedam odsto. Potpisivanje zvaničnog protokola - tek predstoji.

Osim većih plata i uvećanja koeficijenata za odeljenske starešine, Vlada Srbije se ponuđenim Protokolom obavezuje i da uveća koeficijent, počev od januarske plate – za pedagoškog savetnika pet odsto od osnovne plate, za samostalnog pedagoškog savetnika sedam odsto, za višeg pedagoškog savetnika 10 odsto, za visokog pedagoškog savetnika 12 odsto od osnovne plate.

nastavnik, profesor, nastavnica, učiteljica
foto: Profimedia

Vlada se obavezala i da „u konsultacijama sa reprezantativnim sindikatima u 2024. godini poveća koeficijente za zanimanja od koeficijenta 9,32 (portir, čuvar, kurir, domar…) do koeficijenta 9,36 (administrativni, finansijsko-knjigovodstveni radnik) i koeficijente za domara i kuvara 9,38“.

- Reprezentativni sindikati Vlada Srbije nastaviće pregovore u toku 2024. godine da bi početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme bila izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji najkasnije do 1. januara 2025 – izmenom uredbe o koeficijentima ili povećanjem cene rada - stoji u Protokolu.

Vlada seobavezala da u oktobru ove godine usvoji zaključak za prijem u radni odnos na neodređeno vreme za radna mesta za 30 odsto i više norme, a koja su upražnjena zaključno sa 31. decembrom 2020.

škola, đaci, Učitelj
foto: Profimedia

Intenziviraće se i rad radnih grupa i komisija za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, studentski standard i visoko obrazovanje, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i rešavanja problema u svim delatima obrazovnog sistema, predviđeno je Protokolom.

Vlada je obećala i da će pratiti dogovore Ministarstva prosvete i reprezentativnih sidikata i da će definisati izmene u cilju smanjenja administrativnih obaveza nastavnika, do marta 2024. godine.

Navedeno u Protokolu mora biti i realizovano u definisanim rokovima… Obavestite nas o terminu potpisivanja - naveli su, između ostalog, reprezentativni sindikati u odgovoru Vladi Srbije kojim su prihvatili ponuđene uslove i najavili da će, po potpisivanju – odustati od štrajka.

kurir.rs/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja