"POVEĆANJE MIMINALCA ZA 17 ODSTO JE VELIKI USPEH!" Ekonomista: Koliko god da ponudite sindikatima oni će tražiti više
Foto: Kurir televizija

POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE

"POVEĆANJE MIMINALCA ZA 17 ODSTO JE VELIKI USPEH!" Ekonomista: Koliko god da ponudite sindikatima oni će tražiti više

Novčanik -

Na jučerašnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nije postignuta saglasnost između Sindikalaca i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

Odluka o iznosu minimalca u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade 14. septembra. Predlog Vlade je da se minimalac poveća za 17,8 odsto i da iznosi 47.154 dinara.

Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir televizija

Ovu odluku komentarisao je u jutarnjem programu Kurir televizija Mihajlo Rabrenović, ekonomista.

- Savremeno društvo je zasnovano na dijalogu Vlade Srbije, predstavnika poslodavaca i predstavnika sindikata. Utvrđivanja minimalca se zasniva na raspooloživim makroekonomskim podacima i ekonomskim projekcijama za naredni period. Prema toj računici jednostavno to je ono što Srbija trenutno proizvodi i ono što može da potroši - rekao je Rabrenović i dodao:

- Građani pamte periode kada je isplaćivano ono što se nije imalo. Kada je evro skočio sa 80 na 120 dinara. Podsećam da smo imali Kovid 19 i prekid lanaca snabdevanja. Imali smo inflaciju pri baltičkim zemljama. Naši evropskli partneri imaju poteškoća, a tu je i skok cena energenata i skok cena veštačkih đubriva. U toj jednoj inflaciji mislim da je ovo jedan veliki uspeh da se za 17 procenata podigne ta minimalna zarada. Postoji taj mehanizam da se sve strane dogovore, ali nekad se ne dogovore i tada država stane na svoje stanovište.

04:14

POVEĆANJE MIMINALCA ZA 17 ODSTO JE VELIKI USPEH! Ekonomista: Koliko god da ponudite sindikatima oni će tražiti više

Konstatovao je da problem minimalne zarade treba posmatrati u ograničenim okvirima.

- Sindikati će uvek da traže više koliko god se ponudi. Treba podsetiti da minimalac porima nekoliko stotina hiljada zaposlenih. U mnogim porodicama gde jedno lice prima minimalac postoji i druga plata. Taj problem, dakle, ima neke svoje okvire. Mnogi od ljudi koji primajui minimalac imaju neki dodatni posao, a to je i praksa u inostranstvu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

19:54

Mihajlo Rabrenović i dr Petar Borović o duvanskom dimu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track