SUTRA "DAN D" ZA SRPSKI MINIMALAC: Kolika će biti minimalna zarada u 2024, evo šta se dešava ako se ne postigne dogovor
Foto: Shutterstock

pregovori se nastavljaju

SUTRA "DAN D" ZA SRPSKI MINIMALAC: Kolika će biti minimalna zarada u 2024, evo šta se dešava ako se ne postigne dogovor

Novčanik -

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja je zakazana za sutra 7. septembra glavna tačka dnevnog reda biće odluka o visini minimalne cene rada za narednu godinu.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije je ranije rekao da će se tačan iznos minimalca, odnosno za koliko će od januara naredne godine biti povećana minimalna mesečna zarada u Srbiji, znati 7. septembra. Sada se po satu za najjednostavniji rad zarađuje 230 dinara.

- Sindikat ostaje pri svojim zahtevima kada je reč o povećanju minimalne zarade i tražimo da se ona izjednači sa iznosom minimalne potrošačke korpe.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će povećanje od 17,8 odsto biti najveće procentualno povećanje u istoriji.

- Važno je da bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost - rekao je ministar.

Ministarstvo finansija predložilo je da se minimalac u narednoj godini poveća na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara. Minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto i ona trenutno iznosi oko 40.000 dinara.

Ukoliko socijalni partneri ne postignu konsenzus, konačnu odluku o njegovom iznosu doneće Vlada Srbije, što će se po svemu sudeći i desiti. To znači da će od 1. januara 2024. za najjednostavniji rad, plata u Srbiji iznositi nešto više od 400 evra.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track