"KAKO JE DRUGIMA BILO, NAMA I NIJE TOLIKO LOŠE" Rebranović o inflaciji: Zahvatila sve, SAD štampale novac i slale pomoć Ukrajini!
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

kurir tv

"KAKO JE DRUGIMA BILO, NAMA I NIJE TOLIKO LOŠE" Rebranović o inflaciji: Zahvatila sve, SAD štampale novac i slale pomoć Ukrajini!

InfoBiz -

Inflacija je još od kovida zastupljena uzduž i popreko zemaljske kugle, a države se na svakakve načine bore sa istom.

Na to utiču razni faktori, poput štampanja novca, ali i geopolitičkih dešavanja, koje su danas i te kako prisutne.

inflacija, pad cena, pad dolara, grafikon
foto: Shutterstock

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je analizirao temu inflacije je prof. dr Mihajlo Rabrenović.

Rekao je zbog čega je došlo do inflacije, ali i kada ona krene, koliko je teško da se zaustavi, odnosno dugoročno:

- Da podsetim, ova inflacija je dobrim delom nastala zbog geopolitičkih dešavanja, štampanja novca, a što se Amerike tiče i nju je zahvatila blaga inflacija još od kovida, pa i sve ovo štampanje novca kako bi se poslala pomoć Ukrajini. Jednostavno, kada novca ima više u ponudi, njemu opada vrednost. Kod njih će se uskoro i obistiniti ciljana inflacija od 2 odsto, dok je kod nas došla nešto kasnije, pa će se i kasnije smiriti. Kako je na nekim drugim adresama bilo, kod nas i nije toliko loše - započeo je Rabrenović, pa nastavio:

00:49

KAKO JE DRUGIMA BILO, NAMA I NIJE TOLIKO LOŠE Rebranović o inflaciji: Zahvatila sve, SAD štampale novac i slale pomoć Ukrajini

- Jer je država dosta pomogla privredi i građanima, očuvan je lanac tražnje. Nije lako zaustaviti inflaciju jer kada krene, kada se naštampa novac, u jednom momentu NBS podiže kamatnu stopu, a samim tim su investitori i građani uzdržaniji kada uzimaju skuplji novac. Samim tim ima manje investicija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:05

INFLACIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track